Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdagen, lokal tid, godkände den italienska regeringen en ny lag som innebär att alla arbetstagare måste ha ett Covidbevis. Arkivbild: Remo Casilli/Pool via AP.
På torsdagen, lokal tid, godkände den italienska regeringen en ny lag som innebär att alla arbetstagare måste ha ett Covidbevis. Arkivbild: Remo Casilli/Pool via AP.

Krav på covidbevis på arbetsplatser i Italien

Den italienska regeringen godkände en ny lag på torsdagen, lokal tid. Alla arbetstagare måste ha ett covidbevis för att få lov att arbeta från och med den 15 oktober, rapporterar BBC News.

På torsdagen, lokal tid, godkände den italienska regeringen en ny lag som innebär att alla arbetstagare måste ha ett covidbevis, eller covid-certifikat som det också kallas för, för att få lov att arbeta, rapporterar BBC News.

Certifikatet visar antingen om personen är vaccinerad mot covid-19, har fått ett negativt testresultat eller tillfrisknat från viruset. I dag krävs det ett sådant bevis för att komma åt tågstationer, biografer, restauranger, gym och pooler i Italien.

Syftet är främst att öka vaccinationerna i landet efter att regeringen sett att olika kampanjer inte fungerat i den utsträckning de önskat. Hittills är det närmare 65 procent av italienarna som fått båda doserna av vaccinet.

LÄS MER: Här är EU-länderna som valt att införa vaccinpass

Kan bli avstängda från arbetet

– Vi är säkra på att genomförandet av ett covid-certifikat, som den vi träder i kraft med, kommer att hjälpa oss att driva denna vaccinationskampanj framåt, sade Italiens hälsoministern Roberto Speranza i ett uttalande.

Den nya åtgärden kommer att bli ett av det striktaste i hela världen och det allra första för Europa. De som saknar ett sådant bevis i Italien kan i sin tur bli avstängda från arbetet, få betala böter på upp till 1 500 Euro eller få lönen stoppad efter fem dagar, enligt BBC News.

Åtgärden kommer att träda i kraft den 15 oktober och kommer att gälla för alla arbetsplatser och anställda inom både den privata och offentliga sektorn, där också egenföretagare är inkluderade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.