Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Jan Höglund: Krass verklighet möter Biden efter en vecka

USA söker nya baser i Saudiarabien. Orsak: hotet från Iran. Joe Biden möter en krass verklighet. Målet att återgå till kärnenergiavtalet är avlägset medan militären planerar för konfrontation.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Efter en vecka som president visar han korten. Att gå tillbaka till avtalen om klimatet och de strategiska kärnvapnen med Ryssland är konkreta steg. Joe Biden vill ha samarbete, dialog och ömsesidig respekt. Men han drivs av moraliska värden och är beredd att utmana och agera.

I det första samtalet med president Vladimir Putin klargjorde han, enligt sin pressekreterare, att USA kommer att agera bestämt för att försvara sina nationella intressen som svar på Rysslands elakartade handlingar. Nya Start-avtalet om kärnvapnen är viktigt, framhöll han, men ställde ryssen till svars i frågor som aggressionen mot ett suveränt Ukraina, cyberattacken mot USA och förgiftningen av regimkritikern Aleksej Navanyj.

LÄS MER: Tre frågor om Biden och ett ökande kärnvapenhot

Har kallat Putin ”själlös”

Biden har sagt att Donald Trump är ”Putins valp” och att ryssen saknar själ. Som president sätter han en ny ton i relationerna.

Hos världsledare väcker amerikanen ett försiktigt hopp om en kursändring som gynnar dem och minskar spänningarna. Det gäller Xi Jinping i Kina, USA:s största ekonomiska och geopolitiska rival i en djupnande konflikt över handel, spioneri, gränser, demokrati och mänskliga rättigheter. Mellan amerikansk och kinesisk militär i Sydkinesiska havet och kring Taiwan är läget spänt och kan snabbt eskalera.

Joe Bidens första utmaning som överbefälhavare kan dock bli Iran. Till skillnad från Donald Trump vill han återgå till kärnenergiavtalet. Det drevs fram med Barack Obama i Vita huset och Biden som vicepresident. Syftet: förhindra att Iran utvecklar kärnvapen med ökad insyn och avskaffade sanktioner. Men Trump backade, isolerade landet och var nära ett fullskaligt krig efter att ha beordrat drönarmordet på den iranske generalen Qasem Soleimani förra året.

Nu är regionen instabil och explosiv och i Irans slagskugga. I Syrien har kriget pågått i tio år, och med ökande israeliska flygangrepp mot iranska mål. Politiskt kaos är ett kroniskt tillstånd i Libanon. Shiamuslimska Hizbollah är, med Irans uppbackning, en maktfaktor och ett hot mot Israel. I Jemen rasar kriget med stridande som är allierade med Iran eller Saudiarabien. I Irak sker nya IS-angrepp och med stort inflytande av miliser som stöds av Iran.

Den israeliske generallöjtnanten Avis Kohavi sa i veckan vid ett framträdande på Tel Avivs universitet att militären uppdaterar sina operationsplaner mot Iran. Det vore fel, enligt honom, om USA återvände till kärnenergiavtalet med Teheran. En sådan uppmaning till en president var sannolikt förankrad politiskt.

”Långt ifrån” ett avtal

Enligt USA:s nye utrikesminister Antony Blinken är den nya administrationen ”långt ifrån” att besluta om att återansluta sig avtalet. Det återstår att se vad Iran gör för att på nytt uppfylla sina åtagande. Nu sker uppenbara överträdelser på flera kritiska områden för att öka anrikning av bränsle och kapaciteten för vapenproduktion.

USA ökar nu beredskapen för iranska attacker och följder av till exempel israeliska angrepp mot iranska kärnanläggningar. Saudiarabien öppnar fler platser för amerikanerna varifrån de kan verka i händelse av krig. Enligt ett preliminärt avtal får de även använda flygbaser och hamnar i landets västra delar.

Sedan länge har amerikansk militär haft trupper och utrustning vid permanenta baser i Qatar, Kuwait, Förenade Arabemiraten och på andra håll. Med Irans förbättrade robotar har dessa blivit mer sårbara. Med de nya faciliteterna – bland annat en kommersiell hamn – ökar möjligheterna att gå in militärt i ett omtvistat område, enligt general Frank McKenzie, chef för USA:s centralkommando.

”Det är inget annat än beredskapsarbete”, försäkrade han under en rundresa.

Iranska medier rapporterade förra veckan att en amerikansk-iransk affärsman arresterades när han försökte ta sig över gräsen olagligt, enligt BBC. Det är ännu en incident som skulle kunna försvåra planerna för den nya presidenten att engagera sig diplomatiskt med Iran.

Det är den verklighet som Joe Biden måste förhålla sig till. Det visar också på svårigheten för honom att gå tillbaka till något som var men inte längre är.

LÄS MER: Operation storstädning har börjat för presidenten