Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Kraftig brand i bostadshus

Ett 70-tal brandmän kämpade under lördagen i flera timmar mot lågorna i en lägenhetsbrand i centrala Stockholm. Först sent på eftermiddagen var branden under kontroll. Polisen har under dagen startat en utredning som rubriceras som mordbrand.

Ett femvåningshus på Södermalm i Stockholm står i lågor. 15 enheter från räddningstjänsten kämpar med släckningsarbetet.

– Det är en fullt utvecklad vindsbrand som vi inte har kontroll över. Alla byggnader sitter ihop så det är en stor spridningsrisk, säger Niklas Carlweitz, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar. Efter flera timmars släckningsarbete uppger nu räddningstjänsten att det finns en viss rasrisk vid fastigheten. 

– Det handlar inte om en raskrisk för hela fastigheten utan av träkonstruktionen på den brinnande vinden. Då det redan handlar om en totalskada påverkar inte det insatsen speciellt mycket. Det finns risk för att taket rasar in, men vi sågar också upp det under arbetet för att släppa ut brandgaser, säger Jonas Fröjmark, ledningsförman vid Storstockholms brandförsvar,

Polisen är på plats för att bevaka avspärrningarna som har satts upp runt det brinnande kvarteret. Samtliga boende i den brinnande fastigheten har också evakuerats från sina hem. Då branden riskerar att sprida sig till fler fastigheter kan fler boenden tvingas evakueras. 

Räddningstjänsten uppmanar nu att personer i området ska stänga dörrar och fönster då den kraftiga brandröken sprider sig över stora delar av Södermalm i Stockholm. 

– Ett allmänt råd är ju att man inte ska vistas i brandrök, men vi har inte tagit beslut om att spärra av något större området på grund av röken. Brandlukt i sig är inte farligt i sig, men att stänga fönster är ett bra råd, säger Jonas Fröjmark. 

Två personer uppges ha fått lättare rökskador i samband med branden.

– De hade andats in lite rök och är inte allvarligt skadade. Men jag har inga uppgifter på om någon mer är skadad, säger Eva Nilsson presstalesman vid polisen i Stockholm. 

Startade i lägenhet
Det var flera grannar som larmade räddningstjänsten klockan 09.28 på lördagsmorgonen. Branden ska, enligt de första uppgifterna, ha startat i en av lägenheterna och därefter snabbt spridit sig till vinden. Enligt räddningstjänsten väller rök ut från femvåningshuset och det finns risk för att närliggande byggnader skadas.

– Vi kämpar för att få kontroll på den, säger Niklas Carlweitz.

Vid 15-tiden uppger Jonas Fröjmark att branden fortfarande inte är under kontroll. 

– Det finns fortfarande en stor risk för att branden sprider sig till intilliggande fastigheter som är sammanbyggda med den som brinner. Än så länge har branden inte spridit sig till någon ytterligare fastighet och det är det som vi försöker att förhindra, säger Jonas Fröjmark.

70 brandmän
Han berättar att cirka 70 brandmän finns på plats för att bekämpa lågorna. 

– Från början var det personal från ett tiotal stationer och tre brandförsvar. Nu behöver personal avlösas och det här involverar nu brandförsvar i hela vår region, det är väldigt mycket personal som blir involverade, säger Jonas Fröjmark. 

Flera personer har också räddats från sina lägenheter i den brinnande fastigheten med hjälp av skylift. Totalt ska 35 personer ha evakuerats från den brinnande fastigheten. 

– Jag vet att människor har evakuerats med hjälp av våra höjdfordon, hur många vet jag inte. Förutom de 35 personerna vet jag att människor också har evakuerat intilliggande fastigheter på eget bevåg, men det är inget som är beordrat från räddningsledningen, säger Jonas Fröjmark. 

Vid 15-tiden hade Fröjmark inte fått någon information om att någon mer person hade skadats, utöver de två personerna som fick lättare rökskador. 

Utreds som mordbrand
Polisen har under lördagen inlett en förundersökning gällande misstanke om mordbrand. 

– Det har vi gjort, men släckningsarbetet pågår fortfarande och vi vet inte vad som har orsakat branden. Jag vet inte om förundersökningen rubriceras som mordbrand eller grov mordbrand, men vi inleder en förundersökning för att få möjligheten att vidta visa utredningsåtgärder, säger Eva Nilsson. 

Hon uppger att polisen i nuläget inte har någon misstänkt person för branden. 

Räddningstjänsten uppger att man inte heller vet vad som startade den våldsamma och pågående branden. 

– Vårt fokus ligger på att få kontroll på branden och att släcka den. När det är gjort är det polisens sak att utreda brandorsaken, säger Jonas Fröjmark. 

Strax för klockan 18 medddelade Storstockholms brandförsva att branden är under kontroll. Spridningsrisken har upphört och insatsen kommer successivt att trappas ner.

Däremot finns fortfarande viss risk för att yttertaket kan kollapsa eftersom takkonstruktionen har blivit försvagad.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.