Ny demokratis ledare Kyriakos Mitsotakis vinkar till sina väljare utanför en vallokal.
Ny demokratis ledare Kyriakos Mitsotakis vinkar till sina väljare utanför en vallokal. Bild: Thanassis Stavrakis

Konservativ seger i Grekland

Enligt vallokalsundersökningar i Grekland väntar ett maktskifte i landet – regeringspartiet Syriza har också erkänt sig besegrat. Segern i dagens nyval tycks gå till konservativa Ny demokrati och dess ledare Kyriakos Mitsotakis.

ANNONS
|

En sammanfattande undersökning från flera av Greklands största tv-bolag visar att Ny demokrati får 40 procent av rösterna, jämfört med 28,5 procent för sittande premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza. En av vallokalsundersökningarna tyder också på att Ny demokrati får egen majoritet med mellan 155 och 167 av de 300 platserna i parlamentet.

– Vi har en klar seger för Ny demokrati. Vi får vänta och se hur de kommer att utnyttja det, säger Panos Skourletis, talesperson för Syriza, till statlig tv.

Efter nästan fem år vid makten verkar alltså premiärminister Alexis Tsipras dagar vara räknade. Hans Syriza får enligt vallokalsundersökningarna 82 mandat.

ANNONS

Den slutliga mandatfördelningen beror på hur det går för de mindre partierna, som ska över en treprocentsspärr för att komma in i parlamentet.

Enligt vallokalsundersökningarna kan före detta finansminister Yanis Varoufakis få 14 mandat med sitt nya parti Mera25, medan nationalistpartiet Grekisk lösning kan få 13 mandat – lika många som högerextrema Gyllene gryning.

Grekland har under Syrizas styre delvis återhämtat sig efter år av ekonomisk kris och den höga arbetslösheten är på väg ned. Landet dras dock fortfarande med Europas största statsskuld, och Tsipras hårda tag för att dra landet ur krisen har mötts av både ris och ros från grekerna.

– Grekerna bestämmer om vilken kurs landet ska ta under de kommande fyra åren. Jag vill uppmana alla medborgare att använda sin rösträtt, trots att temperaturen är väldigt hög idag är det värt en ansträngning på 20 minuter att få vara med att fatta detta kritiska beslut, sa Tsipras efter att han själv avlagt sin röst i centrala Aten, enligt The Guardian.

Makedonska namnfrågan kan ha bidragit

Utmanaren Kyriakos Mitsotakis och hans Ny demokrati har vunnit sympati med utlovade skattesänkningar för småföretagare och medelinkomsttagare – de grupper som drabbats hårdast av Syrizas skattepolitik.

– I dag tar grekerna sitt öde i sina egna händer och jag är säker på att en bättre dag för vårt land gryr, sade Mitsotakis, när han kom till en vallokal på söndagen och möttes av supportrar.

ANNONS

En fråga som också har bidragit till missnöjet med Syriza är uppgörelsen med grannen Nordmakedonien, som efter grekiska krav gick med på att byta namn från Makedonien trots att förslaget bara fick stöd av fyra av tio greker.

Ny demokrati röstade nej.

Opinionsundersökningar gav Ny demokrati en ledning på tio procentenheter framför Syriza.

Tsipras höll dock hoppet uppe på valdagen.

– Lämna inte detta viktiga beslut om era liv till någon annan, sade Tsipras riktad till landets unga.

Kallade till nyval i juni

Tsipras och hans vänsterparti Syriza tog hem en storseger i valet 2015. Han kandiderade ursprungligen med löften om att stoppa nedskärningar, men har själv tvingats acceptera nödlån och åtstramningskrav från EU.

Den 51-årige utmanaren Kyriakos Mitsotakis har studerat vid Harvard och är son till den före detta premiärministern Konstantinos Mitsotakis, som styrde landet mellan 1990 och 1993.

De högerextrema vindarna tycks samtidigt ha avtagit i Grekland. I EU-valet tappade nynazistiska Gyllene gryning närmare 60 procent av sitt stöd.

Tsipras kallade till nyval i juni efter att ha förlorat till Ny demokrati i både EU- och lokalval.

Texten uppdateras.

ANNONS