Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Siktar högt. När beskedet kom att Ola Alshahel kommit in på sitt förstahandsval blev hon överlycklig. "Det enda jobbiga var att jag inte hade någon att krama, min familj är på besök i Österrike" säger hon.

Kom in på läkarlinjen - efter två år i Sverige

För två och halvt år sedan kom Ola Alshahel, i dag 22, från Syrien till Sverige med hjälp av flyktingsmugglare. Om tre veckor börjar hon på läkarlinjen på Göteborgs universitet.

Ola Alshahel hade läst ett och ett halvt år på läkarutbildningen i Damaskus när hon lämnade Syrien för att återförenas med sin familj i småländska Vetlanda. Det var Smålands-Tidningen som först berättade om henne.

– Familjen hade uppehållstillstånd eftersom min pappa tidigare bott i Sverige. Jag var inte minderårig så jag kunde inte följa med dem på lagligt sätt. I stället fick jag fly, med hjälp av smugglare, via Grekland och Turkiet. Det tog mig två och en halv månad att komma till Sverige, berättar hon på obehindrad svenska.

Lärde sig svenska på Youtube

Ola Alshahel fick vänta i tio månader på sitt uppehållstillstånd. När hon fick det var platserna på SFI:n, svenskundervisningen, fyllda. Men hon hade inte tålamod att vänta på att få plats.

– Jag började läsa svenska på youtube. Jag var ju så motiverad, ville kunna prata med kompisar, åka buss och tåg på egen hand och klara mig på språket. Mina föräldrar gick på SFI så jag lånade deras papper för att lära mig.

Men det som stod i föräldrarnas studiematerial var för enkelt för Ola. Hon ville utveckla sitt språk, förklarar hon.

– Jag gick till bibblan och hittade en bok med cd-skivor där man kunde lära sig uttal och betoning. Efter en månad hade jag pluggat in den. När jag till exempel skulle till Migrationsverket lärde jag in mina frågor innan så att jag kunde prata svenska i receptionen. Det var inte så svårt.

Målet - att bli läkare

Inte mycket verkar svårt för Ola. När hon sedan började på Komvux och läste svenska, kemi och fysik jobbade hon samtidigt halvtid som studiehandledare för arabiska grundskoleelever.

– Jag ville ju ta körkort så jag behövde pengar. Och förra månaden klarade jag uppkörningen!

Ola Alshahels mål har hela tiden varit att bli läkare, det yrke hon började utbilda sig till i Syrien. I år sökte hon. Hennes förstahandsval var Göteborg, därefter Linköping, Örebro, Uppsala och Umeå. 

– Jag sökte även apotekar- och tandläkarprogrammen, säger hon. Jag kunde ju inte bara sitta hemma ifall jag inte kom in på läkarprogrammet.

Vet att det blir tufft

Hon vet precis när hon fick beskedet om att hon kommit in. Klockan 10 den 13 juli stod hon på stationen på väg till en kompis, när hennes syster ringde. Det stod på hemsidan för antagningsbesked att resultaten skulle läggas ut under eftermiddagen.

– Jag vågade inte kolla själv så hon fick mina inloggningsuppgifter. "Skicka ett hjärta om jag kommit in", sa jag. Sedan fick jag ett sms med 30-40 hjärtan! Jag hade kommit in på mitt förstahandsval, Göteborg.

Den 25 augusti börjar hon. Och hon är medveten om att det kan bli tufft.

– Ja, det kommer nog att vara svårt, det är ju trots allt på ett annat språk. Men jag få kämpa på för att bli läkare är min dröm. Jag siktar på att bli ögonläkare, det är jättebrist på dem i Sverige, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.