Kokboksförfattarna tipsar: Tre billiga recept till picknicken

När restaurangpriserna stiger och maten är dyrare än på flera decennier kan det vara svårt att hitta prisvärd strandmat. Matskaparna Emma och Amelia Oller Westerberg delar tre av sina lättfixade recept, som försöker hålla sig borta från livsmedlen som rusat i pris.
– Det är lätt att man fastnar i det här med pastasallad, säger Emma, den ena av tvillingsystrarna.

ANNONS
|

En ostmacka eller pastasallad med kyckling – kanske rostbiff med potatissallad. Det är några strandvänliga saker att ha med sig i picknickkorgen, men i och med den höga inflationen är det priset på varor som just kött, ost, och bröd som ökat mest, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

GP har fått tre recepttips från kokboksförfattarna Emma och Amelia Oller Westerberg, som ser till att välja andra livsmedel till strandmaten. Duon har tusentals följare på sociala medier, där de delar inspiration till måltider.

– Vi är stora förespråkare för att ta med sig mat ute på äventyr, säger Emma Oller Westerberg, som tillsammans med sin tvilling Amelia gett ut kokboken Vegansk matlåda.

ANNONS

”Det blir en kylklamp som faktiskt är användbar.”

Systrarna har flera knep för att se till att maten håller sig fräsch och festlig, även när man valt bort att gå till en restaurang. De brukar till exempel stoppa in drickan de tänkt ha med sig i frysen i förväg, vilken sedan fungerar som kylklamp tills man kommit fram till dagens badplats.

– Det blir en kylklamp som faktiskt är användbar, säger Emma.

– Det kan ju vara att man blandar saft, tar med sig en lemonad eller något smaksatt vatten att dricka, så att det inte blir bara den där ljumma vattenflaskan. Det gör ju verkligen att det känns som en lyxig helhet, säger Amelia.

Ersätt livsmedlen som rusat i pris

När det kommer till själva maten har de mängder med förslag på vad livsmedel, som rusat i pris det senaste, kan bytas ut mot. Den traditionella rostbiffen kan ersättas med rökt tofu och den smidiga pastasalladen kan bli en nudelsallad med andra ingredienser.

– Det är lätt att man fastnar i det här med pastasallad med till exempel ost och skinka, för det är så klassiskt. Istället kan man ta sojabönor, nudlar, sötsur sås och lite kål eller andra billiga livsmedel, säger Emma.

Maten ser ofta inte lika prydlig ut när man packar upp den som när man packade ner den. Genom att lägga toppings i en burk eller ta med kryddor till stranden går det att få till pricken över i:et när maten ska ätas.

ANNONS

– Vill man inte packa med sig en låda har vi ju inget emot att slå inen god wrap eller matig macka också. Vi brukar gilla att ha röror och gärna lite av de kraftigare grönsakerna, kanske kål eller något picklat, säger Amelia, som två exempel på innehåll som håller sig krispiga utan kylning.

De förstår att semestern är en tid för spontanitet för många och uppmanar därför till att sätta inte sätta ribban för högt. Ett av recepten de tipsar om från sin kokbok är piroger, som går att äta både varma och kalla.

– Sen kan man även ta med en sås och dippa i, säger Emma.

Piroger: 10 sydamerikanska empanadas på en halvtimme

Bild: Ulrika Ekblom

Du behöver:

• 1 tsk mald spiskummin

• 0,5 tsk salt

• 0,5 tsk paprikapulver

• 1 stor gul lök

• 1 vitlöksklyfta

• Olja till stekning

• 250 g fryst sojafärs

• 0,5 dl russin

• Cirka 15 oliver utan kärnor

• 10 smördegsplattor, gärna kvadratiska

• 0,5 dl växtbaserad grädde till pensling

Gör såhär:

1. Hacka löken och pressa vitlöken och stek i olja i en stekpanna tills de blivit mjuka.

2. Häll ner fryst färs, spiskummin, salt och paprikapulver och stek tills det fått yta.

3. Rör ner russin och oliver i färsblandningen och låt den svalna.

ANNONS

4. Fördela färsblandningen i mitten på varje smördegsplatta och vik dem sedan på mitten.

5. Stäng empanadan genom att antingen nypa ihop kanterna, vika flikar över varandra eller trycka med en gaffel längst kanten.

6. Pensla med grädde och grädda enligt anvisningarna på smördegspaketet. Ligger de för länge kan de tappa spänsten, likväl vid uppvärmning i micron. Därför äter vi de gärna kalla i matlådan eller värmer snabbt en stund på en plåt i ugnen.

Nudelsallad: Picknick-hjälten som tar 10 minuter

Bild: Ulrika Ekblom

Du behöver:

• Risnudlar till 4 portioner

• 300 g rödkål

• 2 gula paprikor

• 1 kruka koriander

• 3 salladslökar

• 1,5 dl saltade jordnötter + extra nötter till topping

• 150 g frysta sojabönor.

• 2 lime

Till jordnötsdressingen

• 2 vitlöksklyftor

• 1 msk kinesisk soja

• 1 msk sweet chilisås

• 1 tsk sesamolja

• 3 msk jordnötssmör

• 1 krm chiliflakes

• Saft från 1 lime

• Salt efter smak

Gör såhär:

1. Rör ihop pressad vitlök med övriga ingredienser till dressingen tills den är jämn. Smaka av med salt om det behövs.

2. Skär rödkålen, paprikorna, koriandern och salladslöken i strimlor. Det är gott med grövre grönsaker som inte åldras för mycket i lådan till dagen efter, rödkålen kan bytas ut mot andra kålsorter eller morötter.

ANNONS

3. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och hacka jordnötterna.

4. Blanda allt utom lime i en stor skål direkt när nudlarna är varma och använd lite av kokvattnet från nudlarna om du har svårt att blanda grönsakerna och dressingen med nudlarna.

5. Servera nudelsalladen med lite färskpressad limesaft och extra nötter som topping!

Psst! Får du inte äta jordnötter på ditt campus eller kontor? Byt ut jordnötssmöret mot tahini och jordnötterna mot sesamfrön.

Currymacka: Redo på 20 minuter-röra

Bild: Ulrika Ekblom

Du behöver:

• 2 msk curry

• 1 tsk gurkmeja

• 1 msk paprikapulver

• 1 tsk grillkrydda

• En nypa chilipulver

• Cirka 150 g sojakött eller avsköljda kikärtor

• Rapsolja till stekning

• 1,5 dl växtbaserad fraiche

• 1,5 dl vegansk majonnäs

• 1 grönt äpple

• 1 liten rödlök

• 0,5 röd paprika

• 1 msk citronsaft

• Salt och svartpeppar efter smak

• Bröd, exempelvis baguette

Övriga exempel på pålägg:

• Roman- eller krispsallat

• Rödlök

• Paprika

Gör såhär:

1. Hetta upp en panna med olja och stek sojaköttet eller kikärtorna i hälften av curryn, hälften av gurkmejan och hälften av paprikapulvret. Strö över all grillkrydda och lite chilipulver. Salta och peppra. Ta av från värmen och låt det svalna.

ANNONS

2. Blanda fraiche och majonnäs med resten av curryn, gurkmejan och paprikapulvret.

4. Hacka äpple, rödlök och paprika fint och vänd ned i röran.

5. När sojaköttet svalnat, skär det i mindre bitar och vänd ned även dessa i röran.

6. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Justera eventuellt med mer curry och gurkmeja tills du får smakstyrkan och färgen du önskar. Förvara i kylskåp och låt gärna stå en stund innan servering.

7. Skär de grönsaker du vill ha på mackorna i skivor.

8. Lägg på curryröra och grönsaker på brödet och njut!

LÄS MER:Guide: Så blir du hemmabarista

LÄS MER:Sömnläkarens råd för sömnlösa sommarnätter

LÄS MER:Extremvärmen behåller sitt grepp om Europa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS