Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Knivman gjorde nazisthälsning inne på pub

En knivbeväpnad man misstänks ha gjort en nazisthälsning inne på en pub och samtidigt sagt att han skulle "hugga en blatte". På måndagen åtalades han för hets mot folkgrupp.

Den 22-årige mannen befann sig på Dubliners vid Östra Hamngatan i Göteborg sent en natt i februari. Flera gäster reagerade på att mannen ska ha gjort en nazisthälsning på dansgolvet och till slut blev han avvisad av en vakt.

På vägen mot utgången ska vakten ha hört att 22-åringen sa "vadå, får man inte heila?", visade en kniv och sa att han skulle "hugga en blatte i nacken", enligt åklagaren Jonas Martinsson som nu åtalar 22-åringen för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Ska ha tagit på sig ansvar för bombdåd

Vakten larmade polisen som omhändertog 22-åringen inne på hamburgerstället. Mannen avlägsnades från platsen med stöd av polislagen. Under transporten i polisbilen ska 22-åringen ha sagt "av de tre bomberna tar vi på oss den i Lilleby och den andra men inte den i Sisjön", en möjlig referens till bombdåen i Göteborg. 

Enligt polisens PM drar poliserna slutsatsen att 22-åringen tillhör högerextrema kretsar och att han pratar om attentaten mot flyktingboendet och syndikalisternas lokal. Säkerhetspolisen varslas om gripandet av mannen.

Själv nekar 22-åringen i polisförhör till att ha uttalat hot eller gjort hitlerhälsning: "Det är skitsnack. Jag har inte gjort det".

Han erkänner dock brott mot knivlagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.