Knivdåd i Reading utreds som terrorbrott

Tre personer dödades och ytterligare tre personer skadades svårt i knivattacken i brittiska Reading, bekräftar polisen. Polisen uppgav inledningsvis att knivattacken inte tycktes ha några terrorkopplingar, men ändrade sig under söndagen.

ANNONS
|

Polis larmades till parken Forbury Gardens i centrala Reading, som var full av helglediga Readingbor, omkring klockan 19 på lördagskvällen. Då hade minst sex personer attackerats med kniv.

Tre av dem avled av sina skador, och de övriga tre beskrivs som allvarligt skadade.

Vittnet Lawrence Wort berättar för nyhetsbyrån PA att det var mycket folk i parken när en man plötsligt började ropa obegripligt, och sedan attackerade en grupp med omkring tio personer.

– Han högg tre av dem allvarligt i halsen/nacken, och under armarna. Sedan vände han sig om och började springa mot mig, och vi vände oss om och började springa, säger han till PA, enligt The Telegraph.

ANNONS

Mannen ska inte ha kommit i fatt, utan i stället attackerat en annan grupp människor i parken, enligt Lawrence Wort.

En man gripen

Polisen grep en 25-årig man på platsen och letar inte efter någon ytterligare med koppling till händelsen, enligt uppgifter till The Guardian.

"Vi har gripit en och i nuläget så letar vi inte efter några andra personer som är inblandade i incidenten. Det finns inga underrättelser som tyder på att det ska vara någon ytterligare fara för allmänheten", uppgav polischefen Ian Hunter vid The Thames Valley Police i ett uttalande.

Enligt The Telegraph är den misstänkte 25-åringen asylsökande från Libyen. Han ska ha bott i Storbritannien i flera år efter att ha flytt hemlandets inbördeskrig.

Tidningen skriver, med hänvisning till poliskällor, att "psykisk ohälsa bedöms vara en starkt bidragande faktor bakom dådet".

Ändrade brottsrubriceringen

Händelsen utreddes inledningsvis som mord men på en presskonferens på söndagen meddelade polisen att man ändrat brottsrubriceringen till misstänkt terrorbrott.

– Även om motivet bakom detta fruktansvärda dåd fortfarande är långt ifrån klarlagt så har antiterrorpolisen tagit över ansvaret för att leda utredningen, sa Neil Basu, biträdande polismästare på Londonpolisen på presskonferensen, rapporterar The Guardian.

Polisen har ännu inte redogjort för vilka uppgifter som lett till misstanken om terrorbrott. Men sent på lördagskvällen genomfördes en husrannsakan mot vad som tros vara den misstänktes bostad i Reading, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Videoinspelningar från platsen tycks enligt brittiska medier visa hur antiterrorpolis genomför en kontrollerad sprängning av ett föremål.

Boris Johnsson kommenterar

Premiärminister Boris Johnson kommenterar händelsen på Twitter:

"Mina tankar är hos alla de som har påverkats av den motbjudande incidenten i Reading och jag tackar all blåljuspersonal på platsen", skriver han.

Det hölls en Black lives matter-demonstration i Reading tidigare under lördagen, men enligt polisen har inte knivdådet några kopplingar till den.

Vid flera av de senaste terrorattackerna i Storbritannien har angriparna använt knivar. I november 2019 gick en dömd terrorbrottsling, som då var villkorligt frigiven, till attack i centrala London och dödade två, och i februari i år sköt Londonpolisen ihjäl en gärningsperson som knivskurit tre personer i huvudstaden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS