Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arne Larsson: Knappt någon kulturpolitik, knappt någon miljöpolitik – ändå är Demokraterna störst

Ett parti som inte ens har ett komplett program kan bli störst i Göteborg i höstens val. Det är en misstroendeyttring mot de etablerade partierna av sällan skådat slag. Följden? Ja, det kan faktiskt bli smått kaotiskt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

"Här kommer vi skriva om Demokraternas politik gällande Miljö och hållbarhet."

Så står det i Demokraternas "Att-göra-lista" för Göteborg, ett av få politiska inriktningsdokument det nya partiet släppt ifrån sig. Även kulturområdet är ett oskrivet blad. Handlingsprogrammet för idrotts- och föreningsliv ryms på en glest skriven halv A4.

En budget har Demokraterna dock tagit fram. I förhandssnacket pratade partiledaren Martin Wannholt om att man hade lyckats omfördela 1,4 miljarder kronor till välfärden.

Även under valrörelsen har vi hört samma sak: genom att spara på onödiga utgifter lägger partiet 1,4 miljarder kronor mer på välfärden än vad de andra mäktar med.

Men stämmer det?

Ett underkännande av S-styret

För 2019 har partiet i själva verket ett mål om att omfördela 450 miljoner kronor, enligt den egna budgeten. Nivån på 1,4 miljarder kronor hoppas man nå stegvis under mandatperioden. Det ska ske genom hårda neddragningar på bland annat BRG, Göteborg & Co och, inte minst, genom digitalisering och kraftigt minskade IT-kostnader. Hur det ska gå till specificeras inte närmare.

Det är politik målad med breda penseldrag. Det är halvfärdiga dokument, löften och förhoppningar. Och samtidigt: ett parti som nästan var femte göteborgare är beredd att lägga sin röst på, enligt GP/Sifos senaste mätning.

Jag vet inte om det säger mest om Demokraterna, göteborgarna eller de etablerade partierna. Men det är svårt att se det som någonting annat än en ordentligt underkännande av Socialdemokraternas styre och Alliansens sätt att driva oppositionspolitik. Ja, det är inte utan att tankarna går till den tid då Ian och Bert staplade drickabackar. Då längtan efter något som rörde om i grytan, något som gjorde alla dessa sega politiska processer lite rappare och lite skojigare, var det viktigaste.

Det handlar förstås om Västlänken

GP/Sifos opinionsmätning visar alltså att Demokraterna just nu är stadens största parti. Och även om det är enkelt att peka på luckor i partiets politik, så är det lika lätt att lista ut vad det är som tilltalar.

Västlänken.

I en intervju i P4 under onsdagen gjorde statsminister Stefan Löfven klart att järnvägstunneln är ett projekt av nationellt intresse som beslutades av riksdagen 2014 och som det inte finns några planer alls på att överge.

Innan tunneln är byggd kan förstås allt hända. Men statsministerns uttalande illustrerar att Västlänksmotståndarna kommer att få problem att driva igenom sin linje även om de, vilket fortfarande framstår som allt annat än sannolikt trots Demokraternas starka tillväxt, skulle få egen majoritet i fullmäktige.

Ingen majoritet för någonting

Det här vet förstås Martin Wannholt. I en GP-intervju i våras pratade han om hur en kompromiss i frågan skulle kunna se ut. Och när han intervjuades i P4 tidigare i sommar uppehöll han sig enbart vid Hagastationen, och hur onödig den är. Alltså samma kompromisslösning han skissade på i GP.

I andra sammanhang är det fortfarande hela Västlänken han skjuter in sig på.

Men oavsett vilket: som opinionsläget ser ut i dag kommer det inte finnas någon majoritet i kommunfullmäktige för att stoppa Västlänken.

Faktum är att det inte ser ut att bli någon majoritet för någonting annat heller. Inget rödgrönt styre. Inget alliansstyre. Inte heller tillsammans med Demokraterna – eller Socialdemokraterna – skulle Alliansen klara av att skrapa ihop en majoritet. Det hela är faktiskt en enda röra.

Förtydligande: GP skrev tidigare i denna text att Demokraterna inte har någon kultur- och miljöpolitik. Detta har sedan ändrats. I partiets budgetdirektiv finns två kortare avsnitt om kultur- och miljöpolitik.