Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På en pressträff på onsdagen utlovade justitieminister Gunnar Strömmer (M) ”den största offensiven i mot organiserad brottslighet i svensk historia”. Bild: Maja Suslin
På en pressträff på onsdagen utlovade justitieminister Gunnar Strömmer (M) ”den största offensiven i mot organiserad brottslighet i svensk historia”. Bild: Maja Suslin

Arne Larsson: Knäck gängen – om ni vill behålla trovärdigheten

De budgetsatsningar som presenterades under onsdagen kommer knappast göra varken från eller till i kampen mot den organiserade brottsligheten. Men vi ska nog se dem som ett startskott – för det här är en fråga regeringen inte har råd att misslyckas med.
Hela Ulf Kristerssons regeringstid kommer att bedömas efter hur det går.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

För första gången i svensk historia dominerade brott och straff valrörelsen. Gängvåld och skjutningar gjorde kriminaliteten till väljarnas – och politikernas – viktigaste valfråga.

Moderaterna och deras samarbetspartier lyckades sätta bilden att S-ledda regeringar under åtta år helt misslyckats på den här punkten, något som spelade stor roll för att vi skulle få ett maktskifte.

Lovade historisk satsning

Mot den bakgrunden var det naturligtvis högintressant vad justitieminister Gunnar Strömmer (M) skulle presentera för satsningar på onsdagen. Anslaget – innan han kom fram till kalla siffror – var inte lite anspråksfullt. Han utlovade ”den största offensiven i mot organiserad brottslighet i svensk historia”.

Men den kom aldrig riktigt.

En budgetsatsning på rättsväsendet om fem miljarder kronor över tre år, varav en knapp miljard till polisen under nästa år, är inga chockerande belopp. Och mycket riktigt kom kritiken från avgångna S-ministrar – som påminde om att det under valrörelsen talats om satsningar om 20 miljarder kronor – omedelbart.

Nåja. Nu är det lite tidigt att döma ut den nya regeringens kriminalpolitik två veckor in i mandatperioden. Arbetet har bara startat.

Orden det mest intressanta

Och det mest intressanta den här gången var inte siffrorna utan orden.

Det är tydligt att den nya regeringen vill pröva alla vägar framåt, oavsett om det finns några belägg för att de fungerar eller ej. Så allvarligt ser man på läget.

Alla kriminologer vet till exempel att hårdare straff är en ganska verkningslös åtgärd, när det handlar om att avskräcka folk från att begå brott. Ingen som forskar på området har någonsin efterfrågat det och den som fortfarande tycker att det är en vettig idé kan titta på hur det ser ut i USA. Trots hårda straff sitter överlägset flest i världen inlåsta här, i relation till folkmängd.

Ändå är hårdare straff och slopade straffrabatter ett bärande element i den nya kriminalpolitiken. Tanken är att vända på perspektivet: straff ska inte längre ses som ett verktyg för att leda in gärningsmän på en annan och bättre väg i livet. I stället ska vi se det som en markering för att ge brottsoffer upprättelse och allmänheten skydd – den som är inlåst begår ju inga nya brott.

Ska öka trovärdigheten

Det handlar om att bygga trovärdighet för kriminalpolitiken gentemot medborgarna, samt mot poliser och andra delar av rättsväsendet som i dag kan bli nedslagna av att grova brottslingar är ute på gatorna igen lika snabbt som de fångats in.

Andra delar i den nya politiken som lyfts fram som viktiga och mönsterbrytande handlar om anonyma vittnen, möjligheten till visitationszoner, minskad sekretess myndigheter emellan och möjligheter att använda hemliga tvångsmedel som avlyssning. Men allt detta måste utredas innan det kan omsättas i lagförslag och verklighet och under presskonferensen spelade Gunnar Strömmer ned möjligheterna att få vissa delar på plats redan under nästa sommar, något som utlovades under valrörelsen.

Till allt detta: en fortsatt återuppbyggnad av polisen tills den ligger på samma nivå som EU-genomsnittet och motsvarande satsning på övriga delar av rättskedjan.

Kommer det att lyckas? Kommer det att ge resultat?

Det vet vi inte, men den Moderatledda regeringen har investerat så mycket av sin trovärdighet i detta att det är frågor som kan avgöra valet om fyra år.

LÄS OCKSÅ: Regeringen presenterar nyhet på rättsområdet

LÄS OCKSÅ: Barn i fattiga familjer ska få hjälp till aktiviteter