Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isabelle Bjursten, åklagare. (Arkivbild.) Bild: Fredrik Sandberg/TT
Isabelle Bjursten, åklagare. (Arkivbild.) Bild: Fredrik Sandberg/TT

Klart: Böter för den som bryter mot pandemilagen

Den som bryter mot regler i den nya pandemilagen kan få böta 2 000 kronor. Det har Riksåklagaren nu beslutat. Även ungdomar kan straffas. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Beloppet är satt, men hur föreskrifterna kan komma att se ut vet vi inte än. Vi får avvakta tills vi vet hur regeringen gör, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till SVT Nyheter.

Det nya bötesbeloppet träder i kraft den 27 januari. Pandemilagen, som ska gälla september ut, ger ger regering och riksdag möjligheter att reglera och till och med stänga ned verksamheter där det finns risk för smittspridning. Det kan gälla gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior.

LÄS MER: Regeringen vill kunna stänga ner gallerior och butiker

LÄS MER: Pandemilag på plats – tio månader efter coronan kom hit

Pandemilagen ger också möjlighet att straffa privatpersoner om de träffas i för stora grupper. Nu står det klart att den som bryter mot vissa delar av pandemilagen kan få böta 2 000 kronor. Polisen kan utfärda boten direkt på plats, rapporterar SVT Nyheter.

Kammaråklagare Isabelle Bjursten trycker dock på att det hela är avhängigt när och om regeringen utfärdar de föreskrifter som nämns i pandemilagen.

Även ungdomar kan straffas

Böter kommer också kunna tilldelas ungdomar i åldrarna 15-18 år. Enligt riksåklagaren är bötesbeloppet satt för att signalera att överträdelsen är allvarlig, men att man också har tagit hänsyn till att även ungdomar kan komma att bötfällas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.