Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

Kina kommer att begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det säger ambassadör Gui Congyou till GP efter ett seminarium i Göteborg. Beskedet innebär en väsentlig upptrappning av den pågående diplomatiska krisen mellan länderna.
– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i landet, säger Gui Congyou.

ANNONS
|

På onsdagseftermiddagen bjöd utrikespolitiska föreningen i Göteborg in Kinas ambassadör Gui Congyou till ett seminarium om de svensk-kinesiska relationerna. Ett femtiotal studenter ställde kritiska frågor om bland annat Hongkong, Xinjiang-provinsen och Tibet. Och när frågan om den senaste tiden dramatiska utveckling i relationerna mellan Sverige och Kina berördes lämnade ambassadören ett helt nytt besked.

LÄS MER: Från Göteborg till hemligt kinesiskt fängelse

LÄS MER:Experter: Kinesiska sanktioner kan bli symboliskt viktiga markeringar

– Den kinesiska regeringen kan absolut inte tillåta något land, organisation eller person att skada Kinas nationella intressen. Vi måste självklart vidta motåtgärder. Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger Kinas ambassadör Gui Congyou.

ANNONS
På onsdagen medverkade Kinas ambassadör Gui Congyou på ett seminarium på Göteborgs universitet. I samband med det gav han ett nytt besked som trappar upp den diplomatiska krisen mellan Sverige och Kina.
På onsdagen medverkade Kinas ambassadör Gui Congyou på ett seminarium på Göteborgs universitet. I samband med det gav han ett nytt besked som trappar upp den diplomatiska krisen mellan Sverige och Kina. Bild: Anders Ylander

Dramatisk konflikt trappas upp

När Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) för snart tre veckor sedan delade ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai ledde det till beskedet att ministern och företrädare för regeringen inom kulturfrågor inte längre är välkomna till Kina. Sedan dess har även svenska filmer förbjudits att visas i landet. Den kraftiga upptrappningen av den diplomatiska krisen mellan Sverige och Kina ledde till mycket starka reaktioner.

– Det är oerhört ovanligt och skrämmande att man tänker sig att man kan stoppa en regeringsföreträdare, sade Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet till GP.

LÄS MER:Experter: Kinas agerande om kulturministern exempellöst

Nu vidgar alltså Kina åtgärderna till ett helt nytt område som tidigare inte har berörts av konflikten.

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i Kina, säger Gui Congyou under seminariet.

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige utanför föreläsningssalen.
Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige utanför föreläsningssalen. Bild: Anders Ylander

Handelsutbytet begränsas

Efter seminariet lyckas GP få ställa några frågor till ambassadören för att försöka få svar på vad han egentligen menar med uttalandet. GP hade tidigare under dagen gjort en större intervju med ambassadören, då han inte gått in närmare på den nu aktuella upptrappningen av konflikten.

Du säger att de ekonomiska relationerna och handelsrelationerna kommer att påverkas?

ANNONS

– Självklart.

Men han är fåordig när det gäller exakt vad det kommer att innebära för Sverige.

– Det kommer begränsas.

Handeln mellan Kina och Sverige? Vilken sorts handel?

– Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel.

När då?

– Vi kommer att informera kollegorna på ert utrikesdepartement.

Enligt en källa på den kinesiska ambassaden påverkas samarbetsmöten inom handelsområdet mellan regeringen och Kina. Personen vill inte uttala sig öppet eftersom frågan är känslig och det kan skada det politiska klimatet.

– Det är ingen information som vi har, alltså UD, och därför inte heller något som vi kommenterar, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Hur ser ni då på att företrädare för Kina för vidare den här informationen till er via media?

– Det är inte heller någonting jag kan kommentera. Utan jag kan bara konstatera att vi inte har informationen.

Utrikesminister Ann Linde skriver via sin pressekreterare i ett sms till GP:

"Vi har noterat medieuppgiften, men inte fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler och därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära"

ANNONS

GP har även sökt utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

LÄS MER:Handelskonflikt mellan Sverige och Kina kan bli en fråga för hela EU

Det här har hänt:

4 november: Svenska PEN offentliggör att Gui Minhai kommer att få Tucholskypriset, ett litterärt stipendium på 150 000 kronor som går till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Kulturminister Amanda Lind (MP) ska dela ut priset.

7 november: Kinesiska ambassaden kallar på sin hemsida priset för en "fars" och hotar med konsekvenser.

15 november: Kulturminister Amanda Lind (MP) delar ut svenska PEN:s Tucholskypris till Gui Minhai. Inför har ambassadören specifikt hotat henne och andra regeringsföreträdare med konsekvenser om de medverkar. Ministern och andra företrädare för regeringen inom kulturområdet är enligt ambassaden inte välkomna till Kina efter att de medverkat.

27 november: SVT rapporterar att två svenska filmer har portats från visning i Kina.

LÄS MER:Experter: Kinas agerande om kulturministern exempellöst

ANNONS