Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD Göteborg vill satsa mot näthat bland elever

Kristdemokraterna vill satsa fem miljoner kronor på att förhindra näthat bland elever i Göteborg.

Nätet lever dygnet runt och alldeles för många unga kränks i olika internetmiljöer. Samtidigt har vuxna för lite kunskap för att förhindra och hjälpa.

Det är bakgrunden till att Kristdemokraterna i Göteborg vill satsa fem miljoner kronor i nästa års budget på att arbeta mot hat, hot och kränkningar på nätet. 
– Vi har rutiner mot mobbning när den sker under skoltid. Problemet för många unga tjejer och killar är att det aldrig tar slut. De blir utsatta och trakasserade även på kvällstid och nätter, säger David Lega, gruppledare för KD.

Partiet vill satsa två miljoner på förvaltningen Center för skolutveckling. Tanken är att ge stöd och resurser för att sprida den nya forskning som finns på området till skolledningar och kuratorer. 
– De kan sedan föra dessa rön vidare till lärare och föräldrar i nästa steg, säger David Lega.

Han säger att en av tre unga tjejer har upplevt sexuella trakasserier på nätet och att var tredje ung har blivit kränkt det senaste året. 
– Det börjar uppmärksammas mer. Skolan har ett stort ansvar och det är där vi behöver börja.

De resterande tre miljonerna vill KD satsa på att samordna kuratorerna i grundskolan så att de kan få extra stöd och resurser för att hjälpa elever som råkar ut för något.
– Vi vet att kuratorer efterfrågar denna typ av samordning. Den finns på gymnasiet, men ännu inte på grundskolan. Jag ser det som oerhört viktigt, det här börjar redan på mellanstadiet, säger David Lega.

Satsningen riktar sig framför allt till grundskolan och David Lega menar att skolan har ett ansvar som sträcker sig utöver skoltiden.
– Vi vet inte riktigt hur vi ska kunna hjälpa föräldrar att ta tag i detta. Där har skolan ett stort ansvar Jag tror att det är viktigt att stötta vuxna att prata med sina barn hemma. Barn måste kunna känna tillit, både till varandra och till att vuxna hjälper dem i de här lägena, säger David Lega.

Läs mer: Direktrapporten från de rödgrönrosas presskonferens om sitt budgetförslag

 

Allianspartiernas budgetförslag presenteras inom kort. På kommunfullmäktige den 16 juni beslutas om nästa års budget. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.