Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jan Utbult har nått sin målsättning om att hans KD ska bli kommunens största parti. Bild: Barbro Strömblad

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD överlägset största partiet på Öckerö

Det var jämt in i det sista, men nu står det klart: Kristdemokraterna tar över Moderaternas plats som största partiet i Öckerö kommun.

Med samtliga 12 distrikt räknade står det klart att Kristdemokraterna får 27,7 procent av de lokala rösterna, vilket innebär att de blir största partiet i Öckerö. Om de eller Moderaterna skulle knipa förstaplatsen var länge ovisst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

M slutar på 20,8 procent, efter att KD gått om rejält när de sista rösterna räknats.

– Det har varit väldigt spännande. Men när Hönö 2 var räknat, då kände vi att det var på väg åt rätt håll, säger Jan Utbult, Kristdemokraternas lokala ordförande.

Hans uttalade mål har hela tiden varit att Kristdemokraterna skulle växa och bli störst.

– Det känns jättebra, verkligen otroligt roligt.

Öckeröalliansen

Jan Utbult tror att partiets lokala framgångar beror på att de driver frågor som ligger nära väljarna, exempelvis att göra den fjärde Hönöfärjan permanent. Enligt partiledaren skulle det hjälpa byggprocesserna i kommunen, som likt Göteborg lider av bostadsbrist.

LÄS MER: Bostadsbristen akut i Öckerö kommun

Sedan 2010 har Öckerö kommun styrts av Öckeröalliansen: KD, M och L. Även i årets val får de egen majoritet och Jan Utbult hoppas och tror att de fortsätter styra tillsammans.

Att de kommer göra ett bättre jobb än vad de rödgröna skulle ha gjort är han övertygad om.

– Öckerö kommun har Sveriges lyckligaste invånare enligt tidningen Land. Vi har de tryggaste eleverna och bland den lägsta arbetslösheten. Vi sköter kommunen väldigt bra och det tror jag väljarna ser, säger Jan Utbult.

Vilka är era största utmaningar kommande mandatperiod?

– Att klara kompetensförsörjningen. Att all personal ska känna att de har inflytande och en bra arbetsmiljö. Samtidigt som vi har en sund ekonomi och ser till att utnyttja skattekronorna på bästa sätt.

S backar

Precis som på riksnivå backar Socialdemokraterna i Öckerö kommun, från 22,4 till 18,5 procent. Tillsammans med V och MP får de 29,5 procent, att jämföra med 34 procent i valet 2014.

– Jag känner mig såklart besviken. Jag hade hoppats på att det skulle gå bättre, det känns som vi har gjort en bra valrörelse och många har varit intresserad av våra frågor. Men jag kan konstatera att det är inte bara i vår kommun som vi har backat, utan det ser likadant ut överallt, säger Maria Brauer (S).

Liksom Utbult förväntar hon sig att KD, M och L kommer förbli vid makten i Öckerö.

– Jag skulle bli förvånad annars, de har haft en stabil allians under många år och de har en ren majoritet. Men vårt samarbete går bra, även om det finns olikheter i sakfrågor. Vi brukar kunna komma framåt. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och fortsätta driva våra frågor framåt i opposition.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.