I vanliga fall kan man köpa majblommor av unga säljare på stan. Men i år är det digitala majblommor som gäller.
I vanliga fall kan man köpa majblommor av unga säljare på stan. Men i år är det digitala majblommor som gäller. Bild: Arkivbild: Janerik Henriksson

Katastrofår för majblomman – saknar 60 miljoner kronor

Varje vår brukar 60 000 barn sälja majblommor runt om i landet. Så blir det inte år, utan man kan köpa en digital majblomma. Men jämfört med tidigare år är årets försäljning en katastrof mot tidigare år. Hittills fattas 60 miljoner kronor.

ANNONS

Ett tydligt vårtecken brukar vara när barnen går runt på stan och säljer majblommor. I år är det inte möjligt på grund av coronaviruset. För första gånger på 113 år säljs det inga fysiska majblommor, utan de säljs istället digitalt.

– Först tänkte vi skjuta upp försäljningen av dem, men valde att ställa in helt för en vecka sedan. Och vi säljer inte blommorna någon annanstans heller. 2020 års majblomma kommer att säljas 2021 istället, då blir det en traditionell försäljning, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.

Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund säger att årets försäljning är en katastrof mot vad det brukar vara.
Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund säger att årets försäljning är en katastrof mot vad det brukar vara. Bild: Rasmus Brandin

186 000 barn lever i fattigdom

Pengarna som kommer in är till för att stötta de 186 000 barn som lever i fattigdom i Sverige. I första hand går pengarna till kläder och skor, sen kommer fritidsaktiviteter, sommarlovsaktiviteter som att få ta med sig familjen till en nöjespark. Men även bidrag går till en cykel eller glasögon.

ANNONS

De senaste åren har Majblommans Riksförbund fått in 67 miljoner kronor från försäljningen av den färgglada blomman, i år har de hittills fått in 7,5 miljoner kronor.

– Digitala insamlingen kan ses som en succé, men är samtidigt en katastrof med hänsyn till vad vi brukar samla in.

Årets majblomma är designad av 12-åriga Elin Eisele.
Årets majblomma är designad av 12-åriga Elin Eisele.

Tove Lindahl Greve menar att deras målgrupp behöver deras stöd nu mer än någonsin, detta på grund av coronaviruset. För de som redan har det tufft får det ännu värre, då familjerna som lever i fattigdom inte har någon buffert.

– Många föräldrar som majblomman har kontakt med är ensamstående föräldrar som ofta har en osäker visstidsanställning, och det är de som drabbas först och hårdast. Oron från dessa föräldrar förstärks i dessa tider av varsel. Men också barnen är väl medvetna om familjens ekonomi, de blir oroliga när de ser att ekonomin bromsar in, och känner att familjen har mindre att röra sig med.

Mindre ekonomiskt stöd

Konsekvensen av att de inte får in närheten av så mycket pengar som de brukar, blir att de inte kan dela ut lika mycket ekonomiskt stöd till de familjer som behöver hjälp. Till exempel till kläder och skor. Eller tillgodose barnens rättigheter lika mycket som de brukar göra.

ANNONS

Hur gör man om man vill köpa en digital majblomma?

– Man går in på majblomman.se där väljer man själv vill betala för en blomma. Man får en digital blomma som man kan behålla själv, eller skicka till någon man tycker om, säger Tove Lindahl Greve.

Insamlingen pågår till och med den 31 maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS