Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Katarina kämpar mot abortlagarna i El Salvador

I över 20 år har Katarina Bergehed kämpat för kvinnliga rättigheter. Nu rasar hon över El Salvadors nya lagförslag mot abort. Om förslaget går igenom kommer det innebära 50 år i fängelse för kvinnor som genomför en abort.

Vad som efter 3 års intensivt arbete äntligen verkade leda till förbättrade abortlagar i Latinamerika har nu fått ett rejält bakslag. 

- Det nya lagförslaget i El Salvador är skandalöst och helt bedrövligt. Det här är en otroligt dramatisk vändning, säger Katarina Bergehed till GP.

Det har länge varit fullkomligt förbjudet att genomföra en abort i El Salvador. Inte ens om kvinnors och flickors liv är i fara tillåts abort. Om de blivit våldtagna, utsatts för incest eller är barn spelar heller ingen roll. Vissa flickor och kvinnor ser ingen annan utväg än att göra olagliga och farliga aborter. Andra begår självmord för att slippa bli fängslade och utså omgivningens förakt. Flera kvinnor i landet sitter idag i fängelse misstänkta för att ha brutit mot abortförbudet. Det är inte ovanligt att mödrar som drabbats av missfall döms för mord och tvingas avtjäna fängelsestraff upp till 40 år. Nu har Katarina Bergehed, expert på kvinnors rättigheter och sexuella, reproduktiva rättigheter på Amnesty fått nog. 

-  Dessa domar saknar helt och hållet bevismaterial. Om en kvinna i El Salvador drabbas av ett missfall är det omöjligt att bevisa medicinskt och hon anklagas istället för mord. Det är helt ofattbart att oskyldiga kvinnor som just förlorat sina barn betraktas som brottslingar och omhändertas av polis, säger Katarina Bergehed. 

Kamp som pågått under flera år 

Katarina har under flera år arbetat aktivt runt om i världen med att förbättra kvinnors rättigheter. De tre senaste åren har hon arbetat med kampanjen Min kropp, mina rättigheter och kämpat för kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar. Under åren har mycket hänt. Medierna i El Salvador har uppmärksammat frågan och tillsammans med sina kollegor har Katarina lyckats frige flera kvinnor.

- För enskilda kvinnor är vårt arbete rent livsavgörande. Vi har lyckats få några kvinnor benådade. En av kvinnorna vi lyckades få frigiven hade suttit fängslad i 7 år.

Nu är hennes sikte inställt på att få fler att uppmärksamma kvinnornas situation, avkriminalisera aborter i Latinamerika, reformera El Salvadors abortlagstiftning och fortsätta rädda unga och fattiga kvinnor från att bli berövade sina liv i frihet. 

- På grund av dagens lagar tvingas barn att växa upp utan sina mammor. Anhöriga får aldrig återse sina släktingar och kvinnor står plötsligt inför insikten att de kommer att leva hela sina liv i fångenskap, säger Katarina.

"Kvinnor föremål för rättsväsendet"

Hennes kollegor på Amnesty har vid flera tillfällen besökt fängslade kvinnor i El Salvador. Deras berättelser från besöken vittnar om förtvivlade, oskyldiga kvinnor vars liv vänts upp och ner på bara några timmar. Händelseförloppet är detsamma varje gång. När kvinnorna drabbas av ett missfall söker de sig till närmaste sjukhus för att få hjälp. Där omhändertas, undersöks och många gånger skrapas de i underlivet för att hitta bevis på att kvinnorna brutit mot landets strikta abortlagar. När kvinnorna vaknar har sjukhuspersonalen anmält dem till polisen och bredvid dem står en polis som ska föra dem till häktet. Istället för att få sörja sitt förlorade barn blir kvinnan ett föremål för rättsväsendet och åtalad i häktet. 

- Abortfrågan är aktuell i hela världen. Även i Europa finns länder med restriktiva lagar, men möjligheten till abort är ändå inom räckhåll för dessa länder. Kvinnor i Irland kan åka till England men kvinnorna i El Salvador sitter fast. De är totalt omringade av länder där rätten till abort kriminaliserats, säger Kristina Bergehed. 

50 år i fängelse för abort

Går lagförslaget igenom kommer det innebära ännu hårdare fängelsestraff och stramare abortlagar för El Salvadors redan utsatta kvinnor. Maxstraffet kommer att höjas med ytterligare 10 år och innebära 50 år i fängelse för kvinnor som misstänkts genomfört en abort. Något som Katarina ser som en katastrof.

- Det kommer innebära att ännu fler kvinnor drabbas. Deras liv och rättigheter kommer att sättas på spel och familjer kommer att slitas sönder. Det får inte hända, säger Katarina Bergehed.

Tillsammans med Amnestys partnerorganisationer kommer nu arbetet i El Salvador att intensifieras. Förhoppningen är att kunna påverka makthavarna att inte rösta för det konservativa oppositionspartiets lagförslag.

Hur länge kommer du att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter?

- Idag är det viktigare än någonsin att kvinnornas situation uppmärksammas. Vi kommer alltid att fortsätta och kämpar dagligen. Det arbete vi lägger ner är inte en tillfällig kampanj utan ett arbete som kommer att fortsätta för evigt. 

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.