Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dokumentärmakare. Karwan Faraj värjer sig mot titeln journalist. "Jag jobbar med kultur och sociala frågor", säger han.

Karwan Faraj: "Nu är läge att stoppa hämndkulturen"

På tisdagen publicerades en stor radiodokumentär om gängkriget i Biskopsgården. - Biskopsgården är i ett vakuum sedan de kriminella gängen mer eller mindre slagit ut varandra. Nu måste samhället utnyttja det läget och stoppa hämndkulturen, så att inte nya, yngre ungdomar ärver konflikterna, säger Karwan Faraj som gjort programmen.

Karwan Faraj har gjort en två och en halv timme lång radiodokumentär i fem delar om gängskjutningen på Vår Krog & Bar.

I intervjuer med överlevande, gängkillar, anhöriga, fotbollstränare, polis, åklagare och ambulanssjukvårdare berättas historien om det besinningslösa dådet i mars 2015, gängkrigets början 2012 och hämndattackerna efter krogskjutningen.

Skildringen av vad som hände inne på och utanför krogen är detaljerad. Tror du att det kan hindra unga killar från att ansluta sig till gängen?
- Jag ville ha med detaljerna och vara ganska länge inne på krogen, för att trycka på konsekvenserna. Självklart finns en tanke att unga som lyssnar ska förstå hur det är: mörkt, blodigt, brutalt, säger Karwan Faraj, 34.

Han har jobbat i sju månader med dokumentären, som är den tredje han gör för Sveriges Radio. Denna är i ett betydligt större format än de tidigare, som också handlat om skjutningar i Göteborg respektive om en ung kvinna som anslutit sig till terrorsekten IS.

Några av intervjupersonerna var extra svåra att få med, bland dem en kille som i programmet kallas Karim. Han har varit djupt involverad i den undre världen i Göteborg.

Du är uppvuxen i Gårdsten med gängkriminalitet i din närhet - har det varit till hjälp i arbetet?
- Kanske talar jag ett språk som de lättare kan relatera till. Min bakgrund kan ha varit till min fördel, och att jag har jobbat med ungdomar sedan jag var 20-21 år. Jag vet hur mentaliteten och jargongen är.

Med det sagt, lägger Karwan Faraj till att han alltid är spänd när han ska intervjua personer ur gängmiljön.
- Man vet inte hur de ska reagera på ens frågor. Våldet är en del av deras vardag och tröskeln till att använda det skiljer sig mellan "oss och dom".

I dokumentären finns inga "experter", alla som är med har egen direkt erfarenhet av skjutningen på krogen, på ett eller annat sätt.
- Det måste vara verklighet och riktiga människor, inte bara titlar. Det är inte roligt att lyssna på en polis som låter som en polis i uniform, säger Karwan Faraj.

Områdespolisen Tony Olsson låter i programmet som en människa. Han berättar om sina försök att med hjärt/lungräddning rädda livet på 20-årige Petar Petrovic utanför krogen, och om sina nätverkssamtal med killarna som kom att dömas för skjutningen och deras föräldrar.

 - Jag blev så imponerad av hans engagemang och arbetet han gör i området. Jag tycker han är riktigt grym, säger Faraj om Tony Olsson.

Karwan Faraj har jobbat med dokumentären i närmare åtta månader. Han säger att han under den tiden drabbades av "vågor av känslor". Och mitt i arbetet, den 11 maj, sköts en 27-årig lärarvikarie och idrottsledare till döds i Lövgärdet. Han var bekant med Karwan.

- Det var jävligt sjukt. Där satt jag helt inne i massakern på Vår Krog och bar. Jag var tvungen att ta paus från jobbet i två veckor för att försöka göra något konstruktivt efter mordet.

Karwan Faraj arrangerade en manifestation i Lövgärdet och var med och drog igång nätverket som demonstrerade i centrala Göteborg 5 juni. Till hösten hålls fler möten och kommunpolitikerna ska uppvaktas med en förslags- och kravlista med insatser mot våld och gängkriminalitet.

Till hösten fortsätter Faraj att arbeta med manus till två tv-serier. De handlar om en fotbollsstjärna som faller respektive om gängkrigen i Göteborg. Den förstnämnda är presenterad för SvT, till den andra idén har han några hundra sidor manus som ska tajtas till, bli mera "köttigt" innan det presenteras.

- Vi vill lägga fram en oxe på bordet, säger Karwan Faraj.

De fem avsnitten i P3-Dokumentären "Gängskjutningen på Vår Krog & Bar" finns på SR Play och i alla poddflöden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.