Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten: Karlsten: "Nu klagar ingen längre"

Just nu spelar Sveriges genom tiderna bästa bowlare VM i Hong kong.
Han heter Jesper Svensson, är 23 år gammal, bor i Göteborg – och bowlar med två händer.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Han håller, likt nästan ingen annan, klotet i två händer och slungar iväg det på banan. Det gör honom unik. Inte bara på grund av tekniken, utan framför allt för resultatet. Som 11-åring kom han med i A-laget i hemstaden Vimmerby. Hans talang bidrog till att laget hamnade Sveriges högsta liga. 15 år gammal slog han det tidigare svenska poängrekordet och håller det än. Han är förste svensk att vinna en major och yngste vinnaren i världshistorien. För han håller klotet med två händer. Nästan ingen annan på den nivån gör det. Vilket är obegripligt. För de som gör det är bättre än alla andra?

Jag läste om allt det här alldeles nyss, kanske har andra redan följt Svenssons framgångar i denna tidnings spalter genom åren.

Nästan alltid kopplar man den här typen av banbrytande utveckling till Boklöv och V-stilen, eller Fosburys flopp-teknik. Själv tänker jag mer på Wilt Chamberlain.

Wilt Chamberlain är en av tidernas bästa basketspelare. Hans otroliga fysik gjorde hon överlägsen i allt - utom frikast. När han var helt ensam med korgen fem meter bort var han usel. Den värsta säsongen lyckades han bara sätta 38 procent av skotten. Det var pinsamt, katastrofalt.

Så plötsligt bytte han taktik. Istället för att kasta överarmskast som alla andra började han kasta underarmskast, “kärringkast”. Och nu vände det. Han blir 50 procent säkrare - i ett slag! Under en enda match lyckas han sätta 28 frikast, mer än någon annan gjort i historien! Det är otroligt. Men plötsligt slutar han, återgår till överarmskast och till att bli usel. En av basketens bästa spelare slutade efter karriären som den tredje sämsta frikastaren - genom tiderna!

"Krävs en stark självkänsla"

Jag hörde den här historien första gången i podden Revisionist history. Där berättas det att i högsta basketligan i USA funnits tre personer som vågat använda underarmskast. Alla var framgångsrika och alla som testat tekniken blir bättre - men nästan alla återgår ändå till överarmskast. Det är för pinsamt. Omanligt? Osportsligt. De enda som fortsätter kommer antingen från andra kulturer (som spelaren Chinanu Onuaku, född i Nigeria) eller hade en läggning som gjorde dem blinda för sociala stigman (som Rick Barry, en av tidernas bästa på frikast - och underarmskastare). Så starkt är grupptrycket. Så stark behöver den som går mot strömmen vara. Det handlar inte bara om att kasta sig över en ribba baklänges, stå med skidorna i ett V - eller kasta klot med två händer. Det krävs också stark självkänsla, starkt psyke.

Jesper Svenssons mod och resultat har nu banat väg. I ett juniormästerskap nyligen använde 19 procent av spelarna under 20 år tvåhandsfattning. En sport håller på att förändras.

I Dagens nyheter berättade nyligen Jesper Svensson att omgivningen hela uppväxten klagade på hans tvåhandsfattning.

Nu är han Sveriges största hopp i VM.

Nu klagar ingen längre.