Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten: Karlsten: "En hel text om positiva saker"

Blev världen bättre 2018? Det är nästan omöjligt att spontant svara ja på den frågan. Å ena sidan. Å andra sidan kanske vi ska försöka göra det? Tillåta oss att söka det positiva under årets sista dagar. Inte för att glömma eller förringa världens problem problem, utan för att vi nästan varje dag under övriga året matas av negativa, kaosartade och dåliga nyheter. Tänk om vi skulle vända på det?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ja, det är dystert att vi inte har en regering på plats fyra månader efter valet. Å andra sidan var det i år fler som röstade än på 33 år! Så många var vi som tyckte det var ett ödesval, som tyckte det var ovanligt viktigt att rösta, som verkligen ville att det skulle bli rätt. Att SD skulle få eller stå utan inflytande, att en regering måste sitta kvar eller skifta. Kanske är det då rimligt att riksdagspartierna verkligen tar sina väljare på allvar och försöker driva igenom just sina viktigaste löften - det om vem som ska tillåtas regera landet. Kanske är allt kaos en positiv sak?

Och ja. Å ena sidan har det varit ett mycket dystert år för klimatet, våra utsläpp har växt och något drastiskt måste hända för att rädda vår planet. Å andra sidan skriver tidningen Quartz att saker hänt. I år, för första gången någonsin, rapporterades att över tio procent av världens energiåtgång nu kommer från förnybara bränslen. Och att miljontals kvadratkilometer hav nu ligger under internationellt miljöskydd - allt fler länder hjälper till att skydda våra hav, vilket också lett till att allt fler djurarter slutat klassas som utrotningshotade.

Absolut, Sverige drabbades av fasansfulla skogsbränder. Men när det kändes som mest hopplöst kom en konvoj brandmän från Polen till undsättning. Svenskar över hela landet ställde sig utmed vägkanten och hejade fram hjältarna. Brandbilarna blev en vacker symbol för vad europeisk solidaritet kan innebära.

Inga mobiler, bara medmänsklighet

Och ja, när Örebropolisen skällde ut medborgare för vi vi fipplade med våra mobiler var det rimligt. I jakten på att fota olyckor (?!) störde vi polisens arbete. Förstod vi inte bättre? Jo. Bara veckor efter utskällningen rapporterade Örebropolisen igen om hur medborgare grep in vid hjärtstopp. Hur det mobiliserades, gjordes hjärt- och lungräddning, hämtades filtar, ringdes samtal, tog hand om chockade närstående. Inga mobiler, bara medmänsklighet - och Örebroarna räddade livet på mannen.

Och ja, det var också året då Jimmy Durmaz fick ta emot rekordmycket rasistiskt hat för att han råkade fälla en tysk i slutminuten i en fotbollsmatch i VM. Men å andra sidan svarade hela Sverige med kärleksmanifestationer på analoga och digitala torg. Durmaz svar, hans tal mot rasism, blev årets största instagramraket och satte igen fokus på vårt gemensamma ansvar för hat, hot och rasism.

Så hur känns det här? En hel text om positiva saker. Känns det påklistrat? Krystat? Skevt?

Det säger i så fall kanske något om hur ovana vi är vid positiva nyheter.

För det är klart att världen blev bättre 2018.