Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kaotisk röstsammanräkning i Iowa i natt

Efter en kaotisk och kollapsad röstsammanräkning talade demokraternas unge kandidat Pete Buttigieg som segrare i Iowa innan valresultatet var klart. Då hade hans motståndare redan åkt vidare till New Hampshire.

Valresultatet kommer troligen inte att vara färdigt förrän senare under tisdagen. Frågan är dock om kampanjerna kommer att acceptera resultatet.

Buttigiegs framgång är den stora överraskningen sedan han surfat fram på en framgångsvåg de senaste veckorna. Enligt mätningar, som gjordes när väljarna kom till vallokalerna, tydde det på att han vann knappt med Bernie Sanders strax bakom. Det var, enligt dessa mätningar, mycket jämt mellan Elizabeth Warren och Joe Biden om tredjeplatsen.

I avsaknad av ett säkert valresultat är det de betydligt mer osäkra mätningarna vid vallokalerna som tillfälligt ger en indikation om valvinden.

Pete Buttigieg talade inför jublande anhängare i natt i Des Moines, Iowa. Bild: Gene J. Puskar
Pete Buttigieg talade inför jublande anhängare i natt i Des Moines, Iowa. Bild: Gene J. Puskar

Tekniken bröt samman

Resultatet drog ut på tiden sedan det demokratiska partiet i Iowa introducerat en ny app som inte fungerade. Med hjälp av appen skulle valdistrikten rapportera in resultaten.

När inte det gick skulle siffrorna från de omkring 1 700 distrikten ringas in till en säkrad ”hotline” – som också brakade ihop.

Valorganisationen hade bestämt att tre resultat skulle presenteras samtidigt – antal avlagda röster för varje kandidat, antal vunna delegater och förstavalet som väljarna gjorde. De kandidater som i en första valomgång fick under femton procent föll bort och väljarna fick då bestämma sig för en av de kandidater som passerat spärren. Det var första gången som dessa tre resultat skulle presenteras.

Även Iowa-bor utanför delstaten fick rösta

För första gången fick också Iowa-bor som befann sig utanför delstaten – både i övriga USA och utomlands – rösta i särskilt arrangerade ”caucus” och val genomfördes även under dagen för dem som av olika skäl inte kunde delta på kvällen.

Timmarna gick och till sist uppmanades valdistrikten att fotografera av valresultatet på papper och mejla in det. Men då visade det sig att inte heller detta fungerade.

När valsedlarna på papper plockades fram gick det snett sedan alla distrikt inte lyckats få fram papperskopiorna.

Det demokratiska partiet fortsatte att försöka få ordning på resultatet och rykteskarusellen tog fart om slarv och rena oegentligheter.

Hela charmen med partimötet i Iowa är det enkla och folkliga där väljarna träffas och ställer sig under plakat med sin kandidats namn i större distrikt och i små grupper vid mindre möten. Sedan räknas antalet röster ihop och resultatet rings in till en central mottagare.

Förödmjukande kaos

Kaoset är en allvarlig förödmjukelse för det demokratiska partiet i Iowa. Och den gamla kritiken mot att Iowa inleder primärsäsongen fick ny fart. Iowa är en liten delstat med 90 procent vita invånare och är inte representativ för befolkningen i USA.

Nu ifrågasätts dessutom hela valresultatet och Joe Bidens advokater var först ut och krävde en total genomlysning av hur valet gått till. Kandidaterna storsatsar i Iowa och det är de som i framtiden beslutar om de skall lägga ut miljontals dollar och ett års kampanjande på en delstat där röstsammanräkningen kollapsar och ifrågasätts.

Det lokala partiet satt fortfarande i krismöte – utan att kunna presentera ett resultat – när Amy Klobuchar bestämde sig för att vara först ut med att tala till sina anhängare innan hon flög den tre timmar långa resan till nästa primärvalsstat New Hampshire.

Biden tackade sympatisörerna

Joe Biden var nummer två som steg upp på scenen vid sin valvaka utan resultat till tonerna av ”Your love is lifting me higher” och tackade sina sympatisörer som ropade ”Joe, Joe, Joe”. Biden meddelade liksom Klobuchar, att han var på väg till New Hampshire innan valkommissionen i Iowa fått ordning på valresultatet.

Biden kallade Donald Trump för ”den förre presidenten Trump” och lovade att besegra Trump i höst och att samla hela nationen.

"Vi väljer hopp framför rädsla"

Elizabeth Warren valde också att tala till sina anhängare medan kaoset fortsatte i röstsammanräkningen.

– Vi väljer hopp framför rädsla, sade hon i ett passionerat tal till sina jublande kampanjarbetare. Stora drömmar är fortfarande möjliga inte bara i Iowa.

Även Warren flög till New Hampshire innan resultatet var klart.

Näste kandidat att träda fram var Bernie Sanders som sade att han hade en stark känsla av att valresultatet så småningom skulle vara klart och att han skulle klara sig väl.

– Detta är början till slutet för Donald Trump som är den farligaste presidenten i USA:s historia.

Sanders sade vidare att USA inte kan ha en korrupt, patologisk lögnare till president. Sanders talade även om vikten av att bekämpa världens gemensamma fiende klimatförändringen istället för att utveckla vapen för att förgöra varandra.

Det var en sammanbiten Pete Buttigieg som vid midnatt tackade sina väljare, som besvikna väntade på att få fira ett valresultat som antogs ha gått hans väg. Men när Buttigieg talade som en segrare steg jublet.

– Vilken natt, sade han och entusiasmen som präglat hela hans kampanj tog fart.

– Enligt alla indikationer så åker jag som segrare till New Hampshire, sade han. Iowa har chockat nationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.