Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Britt-Marie Mattsson: Kaotisk debatt mellan Trump och Biden i natt

Fyra år till? Frågan hänger i luften efter den kaotiska debatten mellan Donald Trump och Joe Biden. Trumps tal om valfusk och stöd till vit makt-rörelsen ”Proud boys” väcker starka reaktioner.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det var inte vilket valmöte som helst där Trump under en och en halv timme kunde ösa ur sig lösa anklagelser, falska uppgifter och vulgära invektiv. Det var det första tillfället där Joe Biden och Donald Trump möttes i en debatt. Och nu handlar det inte längre om hur Joe Biden klarade mötet. Allt intresse koncentreras istället på Donald Trump som valde att avbryta och tala i munnen både på Biden och debattens moderator Chris Wallace från Fox news.

Även republikanska politiker medger att ”detta var inte presidentens bästa ögonblick”. Den tidigare guvernören Chris Christie – som hjälpt Trump med förberedelserna – säger att det är bra att vara aggressiv men att ”det blev för hett”. En majoritet av de tillfrågade i opinionsmätningar ger också tummen ned för Donald Trump.

Sakfrågorna hamnade i skymundan

De tv-sända debatterna sker efter noggranna genomgångar och uppgörelser mellan både kandidaternas kampanjer och deras partier. Intresset är alltid mycket stort och i år är det större än någonsin eftersom coronaspridningen förändrat hela valkampanjen.

Nu tog Donald Trump det hela flera steg längre.

Debatten mellan John F Kennedy och Richard Nixon 1960 sägs ha svängt opinionen till Kennedys fördel, Nixons skäggstubb och svettdroppar i ansiktet påstås ha varit orsaken. Oavsett riktigheten i den analysen så har debatterna sedan dess ansetts så avgörande att kandidaterna inte vågade ställa upp förrän sexton år senare, 1976.

Det finns några minnesvärda replikskiften och ett och annat klavertramp under årens lopp men det var först 2016 som tonen förvandlades från hyfsad till ohövlig då Donald Trump gav sig på Hillary Clinton. Men nu tog Donald Trump det hela flera steg längre och debatten hamnade på en nivå där sakfrågorna hamnade i bakgrunden och där det stundtals var omöjligt att höra vad moderatorn och kandidaterna hade att säga.

Gick till personangrepp efter personangrepp

Joe Biden slängde in ord som ”clown” om presidenten och bad honom att hålla tyst och skrattade och ruskade på huvudet åt honom.

Trump gick personligen på Biden och anklagade hans son Hunter för att ha tagit emot miljontals dollar från Kina och Moskvas borgmästare och hånade honom för att sonen haft drogproblem. Biden talade rakt in i kameran, förnekade pengarna och sade att han är stolt över att sonen klarat sig ur missbruket. Trump fortsatte att hamra in samma sak.

Det är frågetecknet och inte utropstecknet som dominerar efter den kaotiska debatten.

Men det var när moderatorn frågade Trump om han fördömer den vita maktrörelsen som han valde att uppmana högergruppen ”Proud Boys” att hålla sig tillbaka men att vara redo, ”stand back and stand by”, för att övervaka vad som händer i de amerikanska vallokalerna. Trump hävdade att valfusket redan har inletts, att containrar med röster med hans namn har hittats slängda, att brevbärare försöker sälja valsedlar och att hela valet är ett stort bedrägeri för att ta valsegern ifrån honom. Fox programledare Tucker Carlsson upprepar samma sak och presidentens son, Donald jr, uppmanar i en annonskampanj Trump-sympatisörer att ta sig till vallokaler över heja USA och övervaka röstningen. Det är olagligt i flertalet valdistrikt i USA att utanför och inne i vallokalerna störa valprocessen.

LÄS MER: "Vi kommer att minnas fem ord från debatten"

Väcker frågor

Trumps övergripande kampanjslogan är ”fyra år till”. Men det är frågetecknet och inte utropstecknet som dominerar efter den kaotiska debatten. Kommer väljarna att ge honom förtroendet att styra USA ytterligare en mandatperiod eller faller valet istället på Joe Biden?

Joe Biden gjorde ingen storartad insats i den första debatten. Det var istället Donald Trump som lyckades sänka sig själv. Men kommer hans rådgivare och kampanjfolk att kunna förmå honom att gå på offensiven och driva hem frågor, där hans väljare tycker att han varit framgångsrik utan att gå över gränsen?

Hela dementimaskinen från Vita huset har inlett arbetet med att förklara att Trump blev missförstådd under debatten. Vilken strategi som finns för de två kommande debatterna är oklart.

LÄS MER: Trump mot Biden i första presidentdebatten