Äldre evakueras från ett boende i Chasiv Yar i Donetsk-distriktet där den ryska militära offensiven pågår sedan på måndagen. För Ukraina kommer vapenleveranser bli avgörande i striden om Donbass, skriver Jan Höglund.
Äldre evakueras från ett boende i Chasiv Yar i Donetsk-distriktet där den ryska militära offensiven pågår sedan på måndagen. För Ukraina kommer vapenleveranser bli avgörande i striden om Donbass, skriver Jan Höglund. Bild: Petros Giannakouris/GP

Kan Ukraina överleva krigets andra fas?

Attacker sker på bred front i öster. Mariupol är på väg att falla. Angrepp från luften riktas mot mål i hela landet. Kreml ställer ultimatum. Kan Ukraina överleva krigets andra fas?

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

De närmaste dagarna eller veckorna blir avgörande. Ryssland har enligt Pentagon 76 bataljonsgrupper tillgängliga. De omfattar vardera omkring 800 man. Pansar, artilleri och infanteri understöds av bland annat stridsflyg, helikoptrar och fartyg med kryssningsrobotar.

Om ryssarna konsoliderar och utvidgar separatisternas områden till hela Donbass kan Vladimir Putin på segerdagen i Moskva den 9 maj hävda att ett huvudmål med ”specialoperationen” är uppnått, att befria Donbass där, har han påstått, den rysktalande befolkningen ”utsätts för folkmord”.

Enligt den ryske försvarsministern Sergej Shoigu genomför ryska styrkor metodiskt en plan för att "befria folkrepublikerna Donetsk och Luhansk", det vill säga de självutnämnda rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina.

ANNONS

Ett annat mål är att krossa allt motstånd i staden Mariupol och därmed förena Ryssland med den annekterade Krimhalvön landvägen. Det är rimligen bara en fråga om timmar eller dygn innan ryska förband når fram till de sista motståndsmännen. Den ryska militärledningen uppges vara beredd att sätta in bunkerbomber med enorm sprängkraft för att slå ut dem.

Hållit ut mot alla odds

De ukrainska soldaterna ur Azovbataljonen har hållit ut mot alla odds och vägrar uppenbarligen att ge upp trots att de ställs inför ett ultimatum. De ska befinna sig i ett stort stålverkskomplex, som uppges ha ett tunnelsystem där även civila kan ha sökt skydd undan bomber och beskjutningar. Om vi någonsin får veta vad som händer där genom oberoende vittnesmål och dokumentation – det är inte alls säkert om staden ockuperas – kan det värsta befaras.

Milissoldater från Donetsk bland döda ukrainska soldater som placerats i plastsäckar i en tunnel vid den metallurgiska anläggningen i Mariupol, i ett område under kontroll av de ryskstödda separatisterna.
Milissoldater från Donetsk bland döda ukrainska soldater som placerats i plastsäckar i en tunnel vid den metallurgiska anläggningen i Mariupol, i ett område under kontroll av de ryskstödda separatisterna. Bild: Alexei Alexandrov

Massakern på civila i Butja och andra förstäder utanför Kiev fördöms i utlandet, men förnekas av Vladimir Putin som ”fejk” och en iscensättning av Ukraina och USA. På måndagen kom nyheten att den ryske presidenten Putin har hedrat den brigad av ryska trupper som anklagas av det ukrainska försvarsdepartementet för grymheterna i Butja. Ett dekret undertecknat av honom ska ha gett brigaden rollen som vakter i försvaret av ”Fosterlandets och statens intressen" och dess medlemmar prisats för hjältemod, tapperhet och envishet.

ANNONS

På tisdagen uppgavs ryska styrkor attackera ukrainska positioner längs hela den över 40 mil långa frontlinjen i östra Donbass-regionen, där kriget började för åtta år sedan efter den ryska annekteringen av Krim. Moskva hävdar att mer än 1 000 mål träffades, rapporterar BBC.

Intensifierade flyganfall över landet

Trots att markoffensiven sker i öster från Kharkiv i norr till Mariupol i söder har de ryska styrkorna sedan helgen också intensifierats sina anfall från bland annat flyg till flera städer över hela landet, inklusive Lviv i väster där sju personer dog under måndagen.

Den ryske försvarsministern Shoigu anklagar USA och andra västländer för att göra allt för att dra ut på den ryska militära operationen i Ukraina. Han säger enligt den ryska tv-kanalen Rossiya 24 att den ökande volymen av utländska vapenleveranser till Ukraina "tydligt visar deras avsikter att provocera regimen i Kiev att slåss till sista ukrainska ställning".

Uttalandet kommer efter USA:s senaste stödpaket till Ukraina. Det omfattar 800 miljoner dollar av utrustning och vapen, inklusive helikoptrar, haubitsar och pansarfordon. Utbildning av ukrainsk personal i hur de ska hantera de 155 millimeters artilleripjäserna kommer att ske i Polen eller annat gränsland i Nato väster om Ukraina.

Resterna av en ukrainsk blågul flagga i den nu av ryskstödda separatister kontrollerade och nästan totalt förstörda staden Mariupol.
Resterna av en ukrainsk blågul flagga i den nu av ryskstödda separatister kontrollerade och nästan totalt förstörda staden Mariupol. Bild: Alexei Alexandrov

Ihor Zhovkva, biträdande chef för president Zelenskyjs kontor, säger till Today Program i BBC Radio 4 att det är "mycket viktigt för ukrainska styrkor att ha tunga vapen", inklusive artillerisystem, stridsvagnar och pansarfordon. Om Ukraina har dessa vapen kommer det att kunna stå emot den ryska offensiven och få seger i den östra regionen, säger han.

ANNONS

Vapen kommer att avgöra kriget när diplomatin inte ges en chans i en skenande mänsklig katastrof. Det är ett tragiskt faktum.

LÄS MER:Fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland

LÄS MER:Nytt ryskt ultimatum: Lägg ned vapnen

LÄS MER:Ryssland: Nästa fas av ”specialoperationen” har börjat

LÄS MER:Vem är Viktor Medvedtjuk?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS