Kan det bli fred med talibanerna vid makten?

Kriget är förlorat och en maktövergång var oundviklig. Rädsla och panik sprids i Kabul. Utländsk personal evakueras. Talibanernas återkomst är fruktad. Kan det bli en fred?

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Städer föll utan motstånd. Lokala makthavare gav upp för att skona medborgarna. Krigströtta och illa organiserade säkerhetsstyrkor med låg moral, utbredd korruption och etniskt splittrade löstes upp som en rökpuff i vinden. Det har gått förvånansvärt fort.

På söndagen var talibaner på väg in i Kabul från alla håll. De mötte litet eller inget motstånd. Deras talesman i Qatar uppgav att styrkorna fått order att stanna vid stadsgränserna. På eftermiddagen skulle en afghansk regeringsdelegation träffa representanter för talibanerna i Qatar. Chefsminister Abdullah Abdullah väntas att närvara.

Senare kom en bekräftelse på att president Ashraf Ghani lämnat Kabul och sagt upp sig. Han ska ha skrivit under sin avgång och att en tillfällig regering kommer att bildas snart. Han uppgavs befinna sig i Tadzjikistan. Han skrev på Facebook på kvällen att han lämnade för att undvika ett blodbad.

ANNONS

LÄS MER:Kaos och panik när talibaner går in i Kabul

President Ashraf Ghani föreslog på lördagen en övergångsregering. Men hans regim kollapsade och han satt på lånad tid och under ökad press att avgå. Det krävde talibanerna för att prata direkt med regeringen.

Kabul har varit en tillflykt för afghaner undan strider och i rädsla över vad som väntar. De räknas i tiotusentals och lever under bar himmel under svåra mödor. Många är unga som aldrig upplevt en fred. Hjälporganisationer varnar för en humanitär katastrof. Kvinnor och barn är särskilt utsatta som alltid i Afghanistan.

Samtidigt kommer vittnesmål från erövrade områden om hur lokala talibaner inför sharialagar med drakoniska straff. Kvinnor tvingas åter täcka sig och leva under slavliknande villkor.

I ett uttalande sent på lördagen hävdade talibanerna att deras snabba vinster visade att det var populärt accepterat av det afghanska folket. De försäkrade både afghaner och utlänningar om att de skulle vara säkra. Islamiska emiratet, hette det, "kommer som alltid att skydda deras liv, egendom och ära och skapa en fredlig och säker miljö för sin älskade nation".

Vita flaggor signalerar inte kapitulation utan seger

Fundamentalisterna har på ett dygn på mopeder, motorcyklar och i bepansrade amerikanska militärfordon som den nationella armén lämnade efter sig gått in i städer och skurit av vägarna till och från Kabul. Talibanerna har avancerat obehindrat under flaggor som är vita, men inte signalerar kapitulation utan seger.

ANNONS

LÄS MER:USA skickar fler soldater till Kabul

Bara den tillfälliga amerikanska och brittiska truppnärvaron för att säkra evakueringen av amerikanska medborgare och personal i och kring stadens internationella flygplats skulle vara ett hinder. Men om de går runt dessa utan att provocera med vapen är det högst oklart om de utländska soldaterna kommer att ingripa och försöka stoppa dem.

I ett desperat försök att mobilisera en motoffensiv bland lokala makthavare och ingjuta mod i befolkningen flög president Ashraf Ghani före helgen till Mazar-i-Sharif, den viktigaste staden i norra Afghanistan och länge ett starkt fäste för norra alliansen, en rad krigsherrar och grupper som stod på USA-alliansens sida mot talibanerna vid invasionen efter terrordåden 2001.

Men på lördagen intogs Mazar-i-Sharif, staden och regionen som svenska soldater under många år försvarade till ett högt mänskligt pris. Talibanerna kunde göra sitt triumfatoriska intåg medan, enligt Al Jazeera, afghanska arméfordon och män i uniformer trängde sig över järnbron mellan den afghanska staden Hairatan och Uzbekistan.

LÄS MER:Mohammed i Kabul: Världen har svikit oss

Krigsherrar i Mazar-I Sharif flydde

Två inflytelserika milisledare som har stött regeringen, Atta Mohammad Noor och Abdul Rashid Dostum, flydde också. Noor sa på sociala medier att talibanerna hade fått kontroll över Balkh-provinsen, där Mazar-i-Sharif ligger, på grund av en "konspiration".

LÄS MER:Kanada tar emot 20 000 afghaner

På söndagsmorgonen tog talibanerna kontrollen över Jalalabad, den viktigaste staden i öster. Kabul är, eller var, det sista stora stadsområdet under regeringens kontroll. På söndagsförmiddagen fanns talibaner vid Kabuls utkanter. Enligt uppgift i BBC skulle de på förmiddagen ha en delegation inne i presidentpalatset för samtal om ett maktövertagande. Deras taktik är uppenbarligen att slå en järnring om Kabul och sätta regimen under maximal militär press för att få igenom sina krav.

ANNONS

Afghanistans inrikesminister Abdul Sattar Mirzakwal säger, enligt Al Jazeera, att det skulle bli en fredlig maktöverföring till en övergångsregering efter att talibanerna beordrade sina krigare att hålla tillbaka sina styrkor från att komma in i Kabul.

"Det afghanska folket ska inte oroa sig. Det kommer inte att bli någon attack mot staden”, sade han i ett inspelat tal.

Direktsända bilder visade amerikanska stridshelikoptrar som kretsade i luften över stadens södra delar i soldis. På någon plats steg svarta rökpelare. Ingen skottlossning hördes, men ska ha förekommit. Alla utländska diplomater, inklusive svenska, ska evakueras senast på måndagen.

Talibankrigare kommer att gå in i Kabul "för att förhindra plundring", uppgav en talesman för rörelsen sent på söndagen med anledning av att lokal polis skulle ha lämnat sina tjänster. Snart visade de sig öppet i centrum alla större skaror. De tog kontroll över presidentpalatset och poserande stolt och allvarligt vid den förre presidentens blanka skrivbord. Kaos rapporterades från flygplatsen.

På kvällen kom uppgiften att talibanerna kommer att utropa Islamiska Emiratet i Afghanistan från presidentpalatset. De hävdade då att de kontrollerade 11 av distrikten i Kabul. Kaos rapporterades från flygplatsen och fortsatte även på måndagen.

Detta är ett historiskt avgörande inte bara för afghanerna utan även för omvärlden. Blir det fred med talibanerna tillbaka vid makten? Det vore ytterst osannolikt, möjligen en kort vapenvila. Segrarens försonliga budskap brukar erfarenhetsmässigt snabbt gå över i en krass vardag.

ANNONS

Det är talibanerna som styr den omedelbara utvecklingen och har afghanernas öde i sina händer.

LÄS MER: Ett tragiskt fiasko för väst och afghanerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS