Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kampanj belyser dold folksjukdom

Rikliga blödningar vid menstruation. Det är vardagsmat för kvinnor med myom. Nu ska den dolda folksjukdomen uppmärksammas i en ny kampanj.

Myom innebär muskelknutor i livmodern. Trots att nästan hälften av alla som har en livmoder drabbas av det någon gång i livet är det få som känner till vad myom är.

För att öka kunskapen om sjukdomen genomför patientportalen Myomguiden en modellcasting där de söker så kallade "mensmodeller". Dessa ska illustrera vardagen för alla de som blöder igenom kläderna när de har mens.


– Fotografierna kommer att visa sådana situationer som jag tror att de flesta kvinnor kommer känna igen sig i. Att blöda igenom kläderna är något som alla som har mens är oroliga för, säger Carina Sone, kommunikationsansvarig på läkemedelsföretaget Gedeon Richter nordics, som ligger bakom kampanjen.


47 procent av Sveriges kvinnor undviker kjol och vita kläder under menstruationen, visar en Yougovundersökning från 2016. Riklig menstruation gör även att en del kvinnor tvingas stanna hemma från jobb eller studier och undviker sociala aktiviteter. 


– Undersökningen visar att många inte vill prata om sina problem på sin arbetsplats, de säger hellre att de stannat hemma på grund av förkylning eller huvudvärk. Att prata om mens är fortfarande tabubelagt, säger Carina Sone.


Då kunskapen om myom är liten får många drabbade fel hjälp. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma myom och att uppmuntra de som känner igen sig att kontakta gynekolog. Därefter kan en utredning göras så att de får rätt behandling.


– Hälften av alla drabbade måste få behandlig. Beroende på var myomet sitter kan det bli aktuellt med operation eller läkemedel. Men vi vet att många inte söker hjälp utan går och lider. I stället försöker de hjälpa sig själva med att till exempel använda dubbla tamponger.


Kampanjen startade i måndags och ansökningar har redan börjat trilla in.
– De som söker är ofta de som känner någon som har myom. Jag tror också att folk är glada att det äntligen är någon som lyfter frågan, den har länge varit tabubelagd.


Sista dag att söka är måndag 23 oktober. Alla kvinnor mellan 25 och 55 år är välkomna att söka. De behöver inte själva vara drabbade av myom men ska i samband med ansökan motivera varför de vill fronta kampanjen. Fotografierna kommer i vinter att synas på sociala medier och på ett antal allmänna platser i Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.