Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kameror ska ge tryggare bad i Angered

Angereds Arena ska ansöka om kameraövervakning. Det beslutade Idrotts- och föreningsnämnden under gårdagskvällen. Anledningen är att personalen utsatts för hot och våld.

Idrott- och föreningsförvaltningen har genomfört en utredning om varför kameror behövs på Angered Arena. Där pekas några speciella händelser ut:

• En anställd sparkas i bröstet och föll bakåt i kakelgolvet efter att ha uppmanat en kille att inte ha skor inne på badet.

• Hot i receptionen när besökande stängs av eller inte släpps in eftersom anläggningen är full.

• 20 maskerade personer sprang in i sporthallen, hotade personal och förstörde inredning.

• En grupp killar omringar och hotar personalen efter att ha blivit tillsagda.

När det gäller den sista händelsen så skedde den i höstas. Banaz Ali arbetar som badvärd och uppmanade en grupp på sju killar att inte hoppa från trampolinen samtidigt som hopptornet användes. Eftersom nedslagsplatserna i vattnet är såpass nära varandra så är reglerna att båda inte ska vara öppna samtidigt.

– Jag sa till dem och de slutade. Men efter tio minuter så struntade de i det och då sa jag att det räcker nu och de fått sin chans. Då blev de hotfulla och aggressiva och omringade mig. Gängets ledare sa åt de andra att inte lyssna på mig och att de gjorde som de ville. Mina kollegor kom och de blev också omringade.

Efter det gick Banaz Ali därifrån. I det läget hade inga direkta hot uttalats men när gänget sedan satt i bubbelpoolen hörde en annan gäst på badet att de diskuterade att de skulle vänta utanför på henne och kollegorna.

– Gästen kom fram och uppmanade oss att vi borde vara försiktiga när vi går hem, säger hon.

Banaz Ali har arbetat på badet sedan det öppnade för fyra år sedan och hon bor själv i området, vilket gör att hoten påverkar extra mycket.

– Det känns tufft och det tar på en. Dessutom blev jag rädd för mina anhöriga också. De kan ju stå där ute och kolla vilken väg man går hem, säger hon.

Tillsammans med teamcheferna Disa Lidström och Marie Ryding så visar Banaz Ali runt inne i simhallen. De är alla tre överens om att kameror är en bra idé. Sedan tidigare finns det kameror riktade mot poolerna men de sparar ingen film och är del av ett trygghetssystem som reagerar på om någon varit stilla för länge i vattnet.

– Det har varit incidenter och vi tror att kameror kan vara bra, tillsammans med alla de andra åtgärder som vi redan har infört, säger Disa Lidström.

I utredningen om varför kameror behövs så hänvisas det till att mörkertalet när det gäller och våld kan vara mycket stort på grund av att toleransnivån för personalen på Angered Arena ökat. En uppskattning i utredningen är att det förra året skett 250 händelser kopplade till hot och våld.

I poolen nedanför hopptornet och trampolinen simmar Fredrik Skoglund runt tillsammans med barnen Vincent och Leia och Leias kompis Felicia Berggren. Fredrik Skoglund har varit på badet ett par gånger och har inget emot att kameror sätts upp.

– Inte alls, det blir ju vanligare överallt. Men det är klart, i ett badhus är det speciellt.

Integritetsaspekten har också varit en del av underlaget inför beslutet om övervakningskameror, menar Emir Slavotic, som är anläggningschef på Idrott och Föreningsförvaltningen.

– Tanken är att ett begränsat antal personer ska ha tillgång till materialet och att inspelningarna bara sparas i två veckor. Sedan kanske några tycker det är jobbigt och väljer bort att komma till badet men på det stora hela så tror vi att det här ändå kommer att vara värt det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.