Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det handlar om att visa att en kvinna med svarta och indiska rötter inte bara är en symbol utan även kommer att betyda skillnad om hon väljs till USA:s näst högsta post, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Carolyn Kaster
Det handlar om att visa att en kvinna med svarta och indiska rötter inte bara är en symbol utan även kommer att betyda skillnad om hon väljs till USA:s näst högsta post, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Carolyn Kaster

Britt-Marie Mattsson: Kamala Harris vill visa att hon inte bara är en symbol

Kamala Harris är den första svarta kvinnan som kan bli vicepresident.
Men det handlar inte bara om ett viktigt symbolvärde. Hon ska främst vitalisera Joe Bidens kampanj. Energi är nyckelordet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Joe Biden lovade tidigt att utse en kvinna till sin vice om han blev nominerad. Det stärkte hans ställning. Efter Hillary Clintons knappa förlust mot Donald Trump för fyra år sedan fanns en djup besvikelse bland kvinnliga demokratiska väljare. Valet av Kamala Harris passar väl in i tidsandan med rörelsen Black Lives Matter, krav på reformering av polisväsendet, # metoo, en aktiv kvinnorörelse och en önskan om att minoriteter ska bli mer synliga i den amerikanska toppolitiken.

I år är det också exakt hundra år sedan kvinnor i USA fick rätt att rösta för första gången. President Donald Trump har i veckan benådat en av ledarna för suffragettrörelsen, Susan B Anthony, som 1872 arresterades och dömdes för att olagligt ha röstat i valet.

När nu Kamala Harris formellt nomineras av det pågående demokratiska konventet finns det enighet om att hon är rätt parhäst för Joe Biden.

När nu Kamala Harris formellt nomineras av det pågående demokratiska konventet finns det enighet om att hon är rätt parhäst för Joe Biden. Hon är 55 år, senator och med ett förflutet som tuff åklagare och justitieminister i sin hemstat Kalifornien. Bidens val påverkades också av att Harris var vän med hans avlidne son Beau, som var justitieminister i Delaware och ansågs som sin fars politiske arvtagare.

Hennes föräldrar gav henne ingången till det akademiska. Mamman, som är född i Indien, och pappan, som är född på Jamaica, möttes när de studerade i USA och beslutade sig för att stanna. Pappan blev fil doktor i ekonomi och professor på Stanforduniversitetet. Mamman doktorerade på bröstcancer. De fick två döttrar.

När Kamala var sju år skiljdes föräldrarna. Skilsmässan har beskrivits som bitter. Efter en tid flyttade mamman med döttrarna till Kanada där hon hade fått en forskningstjänst. Kontakten med fadern blev av det skälet begränsad under uppväxten. Mamman dog senare av cancer men pappan lever.

Donald Trump försöker – liksom han gjorde med den förste svarte presidenten Barack Obama – att ifrågasätta att Harris är en legitim kandidat. Men Harris är liksom Obama född i USA och det är detta som gäller, oberoende av föräldrarnas nationalitet.

Av snabba opinionsmätningar att döma är hon ett namn som flertalet demokrater gillar.

Beslutet att ställa upp som presidentkandidat i årets val sade hon var enkelt att fatta. Men hennes kampanj lyfte aldrig och hon drog sig ur valrörelsen innan primärvalen inleddes. Det gjorde att hennes möjlighet att vara draghjälp åt Joe Biden ifrågasattes då han valde bland lämpliga kvinnliga kandidater. Men med partiets val avgjort samlas dock tongivande kvinnliga demokratiska politiker – som Nancy Pelosi, Hillary Clinton, Amy Klobuchar och Elizabeth Warren – kring henne. Av snabba opinionsmätningar att döma är hon ett namn som flertalet demokrater gillar.

Harris är gift med Douglas Emhoff som är en framgångsrik advokat. Maken har varit gift tidigare och har två barn som Harris säger att hon uppskattar lika mycket som om de vore hennes egna. Relationen till makens exfru Kerstin – filmproducent och med svenska rötter – är enligt båda ”fantastisk”. De skriver uppskattande om varandra på sociala medier och beskriver sig som en lycklig storfamilj.

Allt som Biden saknar ska Harris kompensera – ungdomlighet, energi, framtidshopp.

Och nu är det Kamala Harris som ska entusiasmera väljare som tvekar inför Joe Biden. Allt som Biden saknar ska Harris kompensera – ungdomlighet, energi, framtidshopp. Förankringen bland svarta, minoriteter och kvinnor har redan demokraterna. Men här handlar det om att visa att en kvinna med svarta och indiska rötter inte bara är en symbol utan även kommer att betyda skillnad om hon väljs till USA:s näst högsta post.

– Jag glömmer inte att jag är kvinna, säger hon. Och inte min bakgrund heller.