Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Britt-Marie Mattsson: Kamala Harris en av Donald Trumps hårdaste kritiker

Tuff och en av Donald Trumps hårdaste kritiker. Kamala Harris har under sina tre år som senator gjort avtryck i Washington. Men hon kommer från Kalifornien som Biden redan vet att han vinner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När Joe Biden meddelade att han valt Harris till sin vicepresidentkandidat gick Donald Trump direkt till attack mot henne och anklagade henne för att vara allierad med den radikala vänstern . Han har tidigare kallat henne oamerikansk och har öknamnet klart för henne – ”phony Kamala”, falska Kamala, ett invektiv med dragning åt det löjliga hållet.

Kamala Harris ställde upp som presidentkandidat inför årets primärval och lanserade sin kandidatur med boken ”The truths we hold”. Men hon gjorde dåligt ifrån sig och drog sig tidigt ur valrörelsen. Hon hamnade i skuggan av både Amy Klobuchar och Elizabeth Warren.

Joe Biden sade tidigt i våras att han avsåg att välja en kvinna som sin vicepresidentkandidat. Protesterna mot polisvåldet efter George Floyds död har ökat trycket på att den kvinnan skulle vara svart. Kamala Harris har jamaicansk och indisk bakgrund. Hon har varit aktiv i proteströrelsen Black Lives Matter den senaste tiden och har stor trovärdighet i det svarta samhället.

Har anklagats för att vara för radikal

Det som talat för Harris är att hon mellan åren 2011-2017 varit justitieminister i Kalifornien och att hon då var ansedd som en effektiv brottsbekämpare. Men hon har också kritiserats för att ha gått för hårt fram, något som användes mot henne inför demokraternas primärvalskampanj.

Joe Biden har valt mellan ett femtontal kvinnliga kandidater och vet att Donald Trumps kampanj samlat negativ information om dem alla. Att Harris skulle anklagas för att vara för radikal och inte företrädare för ”sanna amerikanska värden” är en av de aspekter som Biden vägt in när han valt mellan kandidaterna.

Kamala Harris valdes med god marginal till senator från Kalifornien 2016 och tillträdde sin post i januari 2017. Hennes korta tid i nationell politik har hållits emot henne, men även Barack Obama hade en kort tid i senaten bakom sig när han valdes till presidentkandidat.

Kamala Harris i munskydd under coronapandemin. Bild: Jacquelyn Martin
Kamala Harris i munskydd under coronapandemin. Bild: Jacquelyn Martin

Harris är 55 år och matchar därmed den 77-årige Biden väl åldersmässigt. Hon står också aningen till vänster om Biden och tros kunna attrahera demokratiska väljare som i primärvalen röstade på Bernie Sanders och Elizabeth Warren.

Kalifornien är en solitt demokratisk delstat som Joe Biden redan nu tar för givet att han vinner. Hur Harris uppfattas i de vågmästarstater – som Biden måste vinna för att segra i presidentvalet – är mer oklart.

”Jag tar ingen skit”

För Joe Biden är det viktigaste att mobilisera väljare som riskerar att stanna hemma på valdagen. Unga och minoriteter har lågt valdeltagande. I årets val kan det just bli valdeltagandet som avgör. Kamala Harris anses som en god kampanjpolitiker men hennes svaga uppvisning i samband med primärvalen är ett av de frågetecken som finns kring henne som vicepresidentkandidat.

Donald Trump har ifrågasatt Barack Obamas nationalitet och kallat honom för kenyan och muslim. Obamas far kom från Kenya och han tillbringade en tid med sin mor och styvfar i Indonesien där han gick i en muslimsk skola. Som ung gick Harris till gudstjänster i en svart baptistkyrka och deltog i ceremonier i ett hinduistiskt tempel. Detta har använts mot henne i omfattande kampanjer i sociala medier och Trump har antytt att det finns misstänkta inslag i hennes bakgrund.

Men Harris sade redan under sin valrörelse till senaten 2016 att hon är beredd på att dras i smutsen.

– Men jag är tuff, sade hon då. Jag tar ingen skit.

Harris är den första svarta kvinna som nominerats till vicepresidentkandidat för ett av de dominerande amerikanska politiska partierna. Hon är den tredje kvinnan som varit vicepresidentkandidat. De tidigare är demokraten Geraldine Ferraro som blev Walter Mondales vice 1984 och republikanen Sarah Palin som var John McCains vice 2008. Både Mondale och McCain förlorade.