Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Sjöstedt är de små reformernas mästare

ANALYS: Sjöstedt vill ta från miljonärerna och ge till pensionärerna. Men han vet att han inte kommer att få igenom en ny förmögenhetsskatt.

 

När alla andra har åkt hem håller Jonas Sjöstedt tal i Almedalen. Även i normala fall är oftast Vänsterpartiet lite vid sidan om strålkastarljuset i svensk politik. Partiet utgör regeringsunderlag för den rödgröna regeringen och förhandlar om budgeten med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Jonas Sjöstedt beskriver det gärna som att V driver på regeringen och ser till att politiken gynnar de fattigaste och mest utsatta grupperna. Under pressträffen presenterade V-ledaren en ny reform: alla över 80 år ska få avgiftsfri medicin. Enligt Jonas Sjöstedt gynnar det särskilt kvinnor och framför allt dem som har minst i pension.

V sitter inte med i de pågående blocköverskridande samtalen om en ny pensionsreform. I sitt tal säger Jonas Sjöstedt att V stängs ute eftersom regeringen är nöjd med att göra upp med de borgerliga partierna. Han jämför Socialdemokraterna med ett gammalt ånglok som gjort mycket bra, men som tiden sprungit ifrån. Han får skratt när han säger att Miljöpartiet är de som står där bak och skyfflar kol.

Reformen med gratis medicin beskriver han som ett sätt att ändå påverka de fattigaste pensionärernas vardag. Den är kostnadsberäknad till 850 miljoner kronor per år och V vill finansiera den genom att återinföra en förmögenhetsskatt, "från miljonärerna till pensionärerna".

Jonas Sjöstedt är väl medveten om att finansminister Magdalena Andersson inte skissar på någon ny skatt för de rikaste, men han tror ändå att han har goda möjligheter att få igenom även denna reform. Det har varit lite av Vänsterpartiets taktik att lansera riktade reformer som kan göra stor skillnad för enskilda och som är förhållandevis billiga för regeringen att gå med på. Tidigare exempel är avgiftsfria läkemedel och glasögon för barn, extra medel för sommarlovsaktiviteter och avgiftsfria besök på vårdcentraler från och med att man fyller 85 år. 

Det är när Vänsterpartiet kommer till de större reformerna och till en verklig omfördelning av resurser som det blir stopp. Det är inte troligt att det blir en ny förmögenhetsskatt, det är inte heller troligt att det kommer ett vinstförbud i välfärden. Vinststoppet var V:s profilfråga inför valet 2014. I november kommer Ilmar Reepalus utredning om vinst i välfärden att presenteras. I en intervju i Sydsvenskan har Reepalu redan sagt att det inte kommer att bli tal om ett vinstförbud, däremot har han aviserat att bolagen föreslås få ta ut en "marknadsmässig avkastning". 

Jonas Sjöstedt försöker driva på regeringen och han talar varmt om ett jämlikt, rättvist och sammanhållet samhälle. Under veckan har begreppet "svenska värderingar" duggat tätt från Almedalsscenen. V-ledaren talar i stället om det goda, jämlika samhälle där man hjälps åt och där man tillsammans finansierar välfärden. Han tycker att det finns mycket som är hoppfullt. Han talar om små steg mot ett samhälle som inte bara är till för de "rikaste". 

Men bortsett från förslaget om ny förmögenhetsskatt presenterar han egentligen ingen politik för att nå dit.                   

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.