USA:s president Joe Biden går hårt åt de republikaner som motsätter sig pandemiåtgärderna. Bild: Susan Walsh
USA:s president Joe Biden går hårt åt de republikaner som motsätter sig pandemiåtgärderna. Bild: Susan Walsh

Britt-Marie Mattsson: Joe Biden ryter till om vaccinationerna

Vaccinera er! Joe Biden skärper tonen när kampanjen går allt långsammare. Han uppmanar republikanska guvernörer att följa rekommendationerna. Och anser att demokraten Andrew Cuomo bör avgå.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det fanns en ödesmättad ton i Joe Bidens tal till nationen sent på tisdagskvällen svensk tid. Närmare 640 000 amerikaner har avlidit i covid-19 och smittspridningen har ökat kraftigt de senaste veckorna. Det är deltavarianten som oroar och som anses kunna spridas även av fullt vaccinerade.

Omkring 29 procent av amerikanerna som har möjlighet att vaccinera sig låter bli, enligt en mätning som genomförts av ABC och Washington Post. Det är en uppgång med fem procentenheter sedan i april. USA halkar – efter en massiv offensiv under våren – nu efter länder i EU, Storbritannien och Israel.

LÄS MER: EU går om USA i antal vaccindoser

Det finns flera orsaker till motståndet som inte bara gäller vaccination mot covid-19.

Uppmuntran och hot från presidenten

När gratis vaccinering ses som en förmån av majoriteten, uppfattar minoriteten det som statlig inblandning i människors privata liv.

I denna grupp vaccinationsmotståndare samlas de som vill avvakta för att se vilka skadliga biverkningar som kan uppstå, med de som tror att myndigheterna via vaccin kan övervaka medborgarna.

Det gör att det är svårt att nå ut med ett allmänt budskap, men Joe Biden har valt att både uppmuntra och hota. Det senaste är att klargöra att de som inte vaccinerar sig är i sin fulla rätt att avstå, men att det innebär att de inte kan delta vid stora offentliga sammankomster och kanske inte heller får behålla sina jobb. Stora företag som Apple och Google kräver vaccinationsintyg för anställningen medan andra vill att ovaccinerade skall testa sig minst två gånger i veckan.

Eftersom sjukvårdsförsäkring oftast är kopplad till anställningen har företag också beslutat att inte betala försäkringen för ovaccinerade. I en del företag är det solidariteten som anförs - ditt eget motstånd mot att vaccinera dig riskerar andra medarbetares liv och hälsa. Vaccination uppfattas inte som en privatsak.

LÄS MER: Över 100 miljoner vaccindoser donerade av USA

Den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC beslutade nyligen att återinföra tvång på munskydd inomhus sedan deltavarianten fått stor spridning. Det gäller alla, både vaccinerade och ovaccinerade. Beslutet har lett till protester och de republikanska guvernörerna i de folkrika delstaterna Florida och Texas har motsatt sig beslutet.

Det har lett till att Joe Biden riktat sig direkt till republikanerna – som samlar flest vaccinationsmotståndare – och manat dem att visa ansvar för att viruset inte skall få ett ännu starkare grepp om USA.

Skandal skakar demokraterna

New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo fick under våren 2020 närmast hjältestatus inom det demokratiska partiet då han i stort sett stängde ned delstaten och utmanade den dåvarande presidenten Donald Trump som nedvärderade faran med spridningen av covid-19. Cuomo höll dagliga presskonferenser som sågs av tiotals miljoner människor och hans uppdateringar följdes på sociala medier. Han vann TV-priset Emmy för sitt sätt att kommunicera under en externt svår tid.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo vid en presskonferens om lättnader av coronarestriktionerna, den 15 juni 2021. Bild: Seth Wenig
New Yorks guvernör Andrew Cuomo vid en presskonferens om lättnader av coronarestriktionerna, den 15 juni 2021. Bild: Seth Wenig

Men för ett par månader sedan kom anklagelserna mot Cuomo för sexuella trakasserier både på och utanför arbetsplatsen. Hans möjlighet att samordna insatserna mot spridningen av covid-19 försvårades. Flera av de som tidigare samarbetat med guvernören ville inte längre ha samröre med honom.

Det såg till en början ut som om Cuomo skulle kunna rida ut stormen när en utredning tillsattes och han försäkrade att allt som lagts honom till last var fel. I de fall som han medgav ett olämpligt uppträdande menade han att det inte var avsiktligt och att han felaktigt läst av reaktionen.

Kan ställas inför riksrätt

Men nu är utredningen klar och den 165 sidor långa rapporten ger i huvudsak de elva anmälarna rätt. En riksrättsprocess kan bli aktuell mot Cuomo om han inte avgår frivilligt.

Cuomo försvarar sig och säger att det mesta som står i rapporten ryckts ur sitt sammanhang.

LÄS MER: Cuomo efter anklagelserna: Jag avgår inte

Han har redan förlorat stöd av toppnamnen bland demokraterna, som talmannen i representanthuset Nancy Pelosi och de två senatorerna från New York, Chuck Schumer och Kirsten Gillibrand.

Han kan inte heller räkna med presidentens stöd om han försöker hålla sig kvar. Joe Biden – som tidigare prisat Cuomos insats i bekämpandet av covid-19 och hållit upp honom som ett föredöme – säger att rapporten visar att guvernören måste avgå.

Cuomo ansågs tidigare ha stora möjligheter att vinna en fjärde guvernörsperiod 2022 och var ett framtidsnamn för demokraterna i kommande presidentval.

LÄS MER: Biden uppmanar Cuomo att avgå