Joe Biden är den osannolike presidenten

Joe Biden är USA:s nye president. Rösterna i Pennsylvania avgjorde. Det är en närmast osannolik karriär som fört Biden till Vita huset vid snart 78 års ålder. Få presidenter har varit mer beredda.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

TV-bolagen följde efter varandra och kungjorde på lördagskvällen svensk tid att Biden gått segrande ur valet i den viktigaste av vågmästarstater med flest elektorsröster. Med sina 20 elektorer förde Pennsylvania Biden över den magiska gränsen 270 elektorer med tre rösters marginal. Biden har 273 när rösträkningen fortsatte i Georgia, Nevada och Arizona som alla lutar åt Biden.

Joe Biden framträdde strax efter resultatet i Pennsylvania och sade att han är hedrad och kommer att vara hela USA:s president. Donald Trump meddelade samtidigt att valresultatet kommer att överklagas och att valet är långt ifrån över.

Pennsylvania behöver inte räknas om enligt vallagen som det ser ut nu. Fortfarande är röster oräknade men eftersom det handlar om brevröster i Philadelphia och Pittsburg och områdena däromkring – där Biden är mycket stark – finns det ingen möjlighet för Donald Trump att svänga valresultatet till sin fördel.

ANNONS

Trump kommer att överklaga – till ingen nytta

Trumps juridiska team kommer att överklaga resultatet men omräkningar brukar sällan skilja det första preliminära resultatet från det slutgiltiga annat än med något hundratal när det presenteras i slutet av november. Delstaterna genomför dessutom kontrollräkningar även om ingen av kandidaterna begär det.

Det är en lång politisk resa som nu kröns med presidentposten för Joe Biden. Han var ett ungt, demokratisk politiskt framtidslöfte när han som 29 -åring valdes som senator 1972 för sin hemstat Delaware.

Men segerruset förvandlades till tragedi när hans fru och ettåriga dotter bara några veckor senare dog i en trafikolycka då de var på väg att köpa julgran. De två sönerna överlevde svårt skadade och det var ovisst om Biden skulle orka med senatsjobbet. Han svor eden som ny senator vid sina pojkars sjukbäddar och beslöt att pendla mellan hemmet och Washington så att sönerna oftast skulle ha honom hemma. Bidens syster ställde upp för att hjälpa familjen. När han senare gifte om sig och fick en dotter blev hustrun Jill den klippa som behövdes för att Joe Biden skulle orka återskapa sitt liv.

Senaten blev plattformen i 36 år

Senaten kom att bli Bidens politiska plattform i 36 år. Men han hade också siktet inställt på presidentposten. 1988 fanns han bland de demokratiska kandidaterna inför primärvalen men drog sig ur när han anklagades för plagiat efter att ha kopierat en del av en brittisk politikers tal. Då hade det också avslöjats att ett stycke i en uppsats på universitetet hade likheter med annat som publicerats tidigare.

ANNONS

Biden har pejlat möjligheterna att bli partiets val sedan dess men det var först 2008 som han gav sig in i presidentpolitiken igen. Även då misslyckades han. Men Barack Obama valde honom till sin vicepresident och gav Biden en ny möjlighet i toppolitiken. Biden var också Obamas val 2012.

När Biden sonderade terrängen för att själv ställa upp 2016 som presidentkandidat avstod han efter en ny familjetragedi. Hans son Beau avled i en aggressiv cancersjukdom och Biden sade att det var sonen – inte han – som egentligen varit det fulländade politikerämnet.

Att Biden skulle ställa upp 2020 ansågs uteslutet. Åldern talade mot honom, han fyller 78 den 20 november. Hans misslyckade försök att bli presidentkandidat talade också mot honom. De inledande primärvalen i år var också skakiga och han hamnade först på efterkälken.

Men årets val förvandlades till något helt annat än förväntat när coronan tog ett allvarligt grepp om USA, smittspridningen ökade dramatiskt och tiotusentals amerikaner dog redan under våren.

Trumps försök att anklaga Biden och hans son Hunter för korruption i Ukraina slog tillbaka och ledde till riksrätten samtidigt som primärvalen inleddes.

Ett lugnt ledarskap med ”sömnige Joe” – som Trump kallar Biden – visade sig framstå som ett lugnare och säkrare alternativ än fyra år till med en oberäknelig Donald Trump.

ANNONS

Alla nyvalda presidenter säger att de skall rivstarta men Joe Biden tillhör de få som har möjligheten och kompetensen. Hans 36 år i senaten betyder att han kan irrgångarna i kongressen och vet hur kompromisser skall kunna nås också när det inte finns en egen majoritet. Han kan också Vita huset från insidan efter åtta år som vicepresident.

Joe Biden har dessutom – sedan han utsågs av sitt parti till presidentkandidat – satt samman ett övergångsteam med uppgiften att se till att viktiga departement som utrikesdepartementet kan få ett fulltaligt styre av karriärdiplomater. En ”skuggadministration”, med de viktigaste posterna, finns också på en lista som övergångsteamet har tagit fram i nära samarbete med Joe Biden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS