Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Min önskan inför 2016 är därför att ni feminister som känner er träffade skaffar lite ryggrad och tar strid även för de kvinnor som inte befinner sig inom er närmsta privilegierade bekantskapskrets.

Joakim Lamotte: Joakim Lamotte: När makthavarna sviker måste det finnas rakryggade människor

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Innan mina döttrar somnar har det blivit rutin att de ber mig säga två saker. Det ena är att innan de fanns visste jag inte att det gick att älska någon så mycket som jag älskar dem. Det andra är att jag aldrig kommer låta något ont hända dem. När de somnat brukar jag slappna av och känna en behaglig värme i kroppen.

Så är det inte längre. Värmen har förvandlats till en eld av ilska som brinner så starkt att blodet kokar. Efter händelserna i Köln där invandrargrupper utsatte kvinnor för sexuella övergrepp har det nu dykt upp vittnesmål om likartade händelser i Sverige i Stockholm, Karlstad och Kalmar. Unga tjejer berättar om hur de metodiskt omringas av grupper av killar som ofredar dem sexuellt och poliser menar att det sker på ett sätt som de inte har sett tidigare. Personligen såg jag liknande händelser två gånger i Göteborg förra året. Båda gångerna grep jag in med ett vansinne utan dess like och läste lusen av förövarna.

Samtidigt har det framkommit att polisen undanhöll information om de övergrepp som skedde under en festival i Stockholm förra året. När det avslöjas hur sådana omfattande brott mörkas känns det som om knivar vrids om i bröstet. Känslospannet pendlar mellan ilska och sorg, när jag inser att löftet mina döttrar vill höra varje kväll innan de somnar börjar kännas allt svårare att ge.

Jag tänker på alla de föräldrar som sagt samma sak till sina barn genom åren. Säkert har de, precis som jag, känt att det inte går att vara med och skydda dem i varje situation, men att man ändå litar på att makthavare och de som skall upprätthålla lag och ordning gör sitt yttersta för att förhindra att människor råkar illa ut. Den senaste tidens avslöjanden däremot visar på en feghet och ynklighet från samhällets sida och ett stort svek mot dess medborgare.

Nu säger Stefan Löfven att det skall tas krafttag mot den här typen av händelser. Det borde han ha sagt för länge sedan. Ibland får jag lust att släpa ut Sveriges politiker i verkligheten och tvinga dem att se hur killar tar sig friheten att klämma på småflickors bröst och rumpor medan de skriker hora i deras ansikten. I nästa stund gräver jag ner huvudet i händerna och vill ge upp. Men det får jag aldrig göra. När makthavarna sviker måste det finnas människor som står rakryggade, visar civilkurage, uppträder som bra förebilder och inte backar för att sätta ner foten.

Nästa gång jag nattar mina döttrar skall jag därför, återigen med styrka i rösten, berätta att jag aldrig kommer att låta något ont hända dem och att jag alltid kommer kämpa kompromisslöst för deras rätt att växa upp i ett tryggt samhälle, även om andra väljer att tiga.