Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Min önskan inför 2016 är därför att ni feminister som känner er träffade skaffar lite ryggrad och tar strid även för de kvinnor som inte befinner sig inom er närmsta privilegierade bekantskapskrets.

Joakim Lamotte: Joakim Lamotte: Det är dags att vi går skilda vägar

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att bryta upp med någon kan göras på många olika sätt, men sällan utan att känslor såras. Personligen brukar jag föredra att gå rakt på sak och vill därför börja med att berätta att du har skänkt mig både glädje och obehag, men när jag nu väljer att säga farväl är det inte mer än rätt att du får veta varför.

Kanske minns du första gången vi träffades? Jag var ung och vi introducerades av gemensamma vänner. Kärlek uppstod redan vid första ögonkastet och efter det skulle ingenting längre bli sig likt. Till en början ansågs det inte lämpligt att vi sågs och vi fick ofta smyga med vår relation. Framförallt var det föräldrar och andra vuxna som såg ner på vårt förhållande. Det kunde hända att vi blev påkomna och med tvång separerades, men i längden kunde inget sära på oss.

Med dig vid min sida blev hela världen ett äventyr. Du gav en ny dimension till allt jag tidigare upplevt och sådant som varit grått och alldagligt sprakade plötsligt av skimrande färger. På något magiskt vis fick du alla mina sinnen att förstärkas. När du var med behövde jag aldrig oroa mig för sviktande självförtroende och det fanns ingenting att vara rädd för.

Visst, ibland kunde du vara lite väl intensiv även för min smak. Det har hänt fler än en gång att känslorna blivit övermäktiga och att vi tillsammans tagit oss vatten över huvudet och gjort saker som jag fått ångra. Men när jag nu skriver till dig vill jag ändå hävda att de positiva delarna av vår relation genom åren har övervägt de negativa.

Trots det känner jag att det är dags att gå skilda vägar. Inte för att jag har slutat att älska dig, snarare tvärtom. Det finns bara inte samma glöd som förr och du får mig att tappa energi. Dessutom är det så mycket annat i mitt liv som är viktigt nuförtiden, som mina barn till exempel.

Varje gång du och jag umgås förnimmer jag en känsla av att det sker på bekostnad av andra saker som är mer värda. Till råga på allt har jag sett hur du alldeles för ofta betett dig illa mot flera av mina vänner, som nästan har gått under på grund av dig. Detta sammantaget gör att det nu är på sin plats att ta farväl.

Trots dina många vackra skepnader i form av inbjudande flaskor och till brädden fyllda glas har jag annat som är så mycket mer betydelsefullt i livet. Åren vi haft ihop har varit svindlande och jag kommer aldrig att glömma dig, men ingenting varar för evigt och ibland är det viktigt att våga ta en paus och prova nya vägar.

Tyvärr lever vi i ett samhälle med en kultur där beslut som dessa är tabubelagda och kan vara svåra att acceptera för folk i ens omgivning. Avslutningsvis önskar jag därför att våra gemensamma bekanta inte blir alltför sårade och försöker få oss att bli ett par igen, för alkohol är det sista jag behöver just nu.