Jimmy hjälpte 98 flyktingar till Kållered: ”Måste agera”

I förra veckan kände Jimmy Hemmingsson att det fick vara nog. Han var tvungen att göra något. Några vänner, två bussar och en Swishinsamling senare har han nu varit och hämtat två busslaster med flyktingar från krigets Ukraina. Under torsdagen var de framme vid Migrationsverket i Kållered.

ANNONS
|

– Det var i onsdags förra veckan när jag tittade på livekameror från Kiev och hörde flyglarmen som jag kände att ”nu jävlar måste jag agera”, säger Jimmy Hemmingsson från Stora Höga utanför Stenungsund.

En kompis till Jimmy, Jan Bergqvist, kände samma sak. Så de tog kontakt med ytterligare en vän, Per Andersson på bussföretaget Leja Touring i Mölndal, för att höra sig för om chanserna att få loss två bussar till Ukraina.

– För oss var det självklart att ställa upp. Men vi har bara gjort det lilla med att få loss två bussar, säger Frida Galle, en av ägarna till Leja Touring i Åbro.

ANNONS

Efterlyste hjälp på sociala medier

Jimmy Hemmingsson insåg ganska snart att det skulle kosta en hel del men i måndags var tillräckligt med pengar insamlade genom den Swishkampanj som han initierade för att finansiera resan. Och pengarna fortsätter alltjämt att strömma in.

En efterlysning på Facebook gjorde också att såväl privatpersoner som företag såg till att bussarna på nerresan kunde fyllas med läkemedel, hygienartiklar, livsmedel, elektronik och sovsäckar. Med på resan var förutom Jimmy och Jan Bergqvist, två busschaufförer, två präster samt två krishanterare.

Var alla dina vänner innan?

– Nej, men nu är de det. Att kunna göra det här med goda vänner, det är ett minne för livet, säger Jimmy Hemmingsson.

Lovordar ideella organisationer

I tisdags hade de tagit sig till Polen och huvudstaden Warszawa dit flyktingar från Ukraina slussas i tåg. Och genom erfarenheterna därifrån har Jimmy Hemmingsson ett tydligt budskap:

– Vi måste få ner svenska myndigheter till Polen för där är det fullständigt kaos. Ambassaden i Warszawa har hänvisat flyktingarna till frivilligorganisationerna. Nu har kriget pågått i två veckor. Det måste hända något nu!

Samtidigt strör Jimmy Hemmingsson lovord över alla de ideella organisationer som hjälper människor ut från Ukraina, som tar hand om dem och ger mat, husrum och för dem vidare genom Europa. Men även om mycket sker på ideell väg så kostar det ändå pengar.

ANNONS

– Vi kommer använda de pengar som fortsätter komma in på Swishkontot till att stötta de organisationer som hjälper till med att få ut folk från Ukraina.

Fyllde bussarna

Väl vid gränsen fylldes bussarna upp med 98 personer, nästan uteslutande med kvinnor och barn samt fem hundar – med siktet ställt mot Migrationsverket i Kållered.

Kan du beskriva känslan ni haft i bussen?

– Klart att alla är trötta och oroliga men det finns inte ord som kan beskriva det här. Att möta den tacksamheten och så mycket kärlek. Det är stort.

Har resan flutit på utan problem?

– Det var en tjej som vi fick släppa vid gränskontrollen i Karlskrona för hon hade inte giltigt pass. Men hon sitter i en annan buss nu så hon är också på väg hit. Samtidigt måste jag passa på och rikta ett stort tack till Stena Line som stått för hytter och mat till alla våra resenärer.

Anlände i Kållered

Väl på plats i Kållered ska de 98 registrera sig hos Migrationsverket och få någonstans att övernatta innan de placeras temporärt.

Blir det en ny resa?

– Mentalt är jag redan där. Jag satt i bussen och tänkte att nästa gång ska vi tänka på det och göra så, men vi får se vad som händer. I morgon börjar min semester och då ska jag åka på en skidresa till att börja med.

ANNONS

– Vi har hittat bra människor där nere som vi kommer skänka de pengar vi får in till. Sen försöker vi dra i lite olika trådar för att få fler bussar att åka ner.

LÄS MER:Janetta flydde kriget i Ukraina höggravid – födde barn på Näl

LÄS MER:Så kopplas Chelsea-ägaren till Vladimir Putin och ryska staten

LÄS MER:"Sveriges sak är vår, och vår sak är Sveriges”

ANNONS