Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De första samtalen med talmannen är avklarade. Signalen från SD-ledaren Jimmie Åkesson är att det spelar mindre roll om det tar tid, det är resultatet som är det viktiga. Bild: Nils Petter Nilsson
De första samtalen med talmannen är avklarade. Signalen från SD-ledaren Jimmie Åkesson är att det spelar mindre roll om det tar tid, det är resultatet som är det viktiga. Bild: Nils Petter Nilsson

Arne Larsson: Jimmie Åkesson har alla trumf på hand

Han har ett överlägset tålamod, inget särskilt att förlora och han besväras inte av en massa partivänner som förväntar sig tjusiga titlar.
Jimmie Åkesson har egentligen alla trumf på hand i de pågående regeringsförhandlingarna. Vänta er inget annat än att han kommer att spela dem väl.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Under valrörelsen har Moderatledaren Ulf Kristersson försökt få det att låta som att regeringsunderlaget är väl sammansvetsat: ”På min sida av politiken är vi fyra partier” och så vidare. Nu har han formellt fått talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Det räcker inte längre att peka på ett par frågor – migration, kärnkraft och brott – där man är hyggligt ense.

Nu måste allt falla på plats: talmansposten, ordförandeposter i riksdagens utskott, vilka partier som ska sitta i regeringen, vilka ministerposter som Moderaterna ska släppa ifrån sig och hur samarbetet med de partier som står utanför ska organiseras. Samt innehållet i hela politiken, inte bara valda frågor där man redan tycker lika.

Den första dagen av samtal med talmannen gav egentligen bara beskedet att det här mycket väl kan ta tid – och att det är SD-ledaren Jimmie Åkesson som känner att han har tiden (och allt annat) på sin sida.

Sverigedemokraterna är högerblockets största parti. Men det finns fler skäl än så till att de i hög grad kan diktera villkoren i förhandlingarna.

Har väntat i 17 år

• Tålamod och förmågan att inte tappa humöret är en förhandlares viktigaste egenskaper. Tänk bara på hur Stefan Löfven tog sig igenom hela hösten för fyra år sedan med ett leende över läpparna. Aldrig ett ont ord om någon, medan andra blev allt mer frustrerade. Tills sist var det, mot alla odds, han som styrde vidare.

Jimmie Åkesson har väntat i 17 år. Han har hållit fast vid samma politiska linje, hur många han än haft emot sig. Under måndagens presskonferens signalerade han tydligt att han inte kommer att vika av från den nu heller. Så här lät det: ”Vi ser det här långsiktigt, vi vill inte forcera detta, vi tänker bevara våra intressen, att leverera resultat är det viktigaste”.

Vill bara se resultat

• Ulf Kristersson har tusen och en saker att hantera och att ta hänsyn till. Vem ska vara talman? Vilka ska sitta i regeringen? Vilka gamla vänner måste han belöna med ett tjusigt uppdrag?

Jimmie Åkesson har bara en: att leverera resultat. Sakinnehållet är överordnat allt annat. Än så länge kan han lugnt säga: jo, vi vill sitta i regeringen och jo, vi vill ha ordförandeposter – väl medveten om att det är legitima krav sett till hans partis storlek. Och att Ulf Kristersson måste erbjuda honom något annat när han säger nej.

Inget att förlora

• Sverigedemokraterna har aldrig tidigare ens varit aktuella för att få inflytande i den här omfattningen. Man skulle kunna se det som att allt som nu läggs fram på förhandlingsbordet är ren vinst. Men man ska nog snarare se det tvärtom: Sverigedemokraterna har inget att förlora.

Så ser det inte ut för övriga partier på högersidan. Moderaterna och Kristdemokraterna har sedan de öppnade för samarbete med SD tvingats hantera kritik för sitt vägval. Att backa ut ifrån det är inget alternativ. Inte minst gäller det Ulf Kristersson. Han har inget annat val än att sy ihop det här, även om det kommer att kosta.

För Liberalerna är läget ännu värre. Partiet har till och med fått problem i sin grupp i EU-parlamentet för att de lierat sig med SD. Och alla är förstås medvetna om att partiet vädjat om att få ingå i konstellationen och att stödröster från Moderaterna är enda skälet till att man ens är kvar i riksdagen. Inte läge att strula till saker och ting, alltså.

Med allt detta sagt: ha förståelse för att det kan ta tid och bli inte alltför överraskade om Sverigedemokraterna lyckats få bra utdelning i överenskommelsen.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna möter talmannen

LÄS OCKSÅ: Lööf: Åkesson kommer styra samarbetet

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.