Jens simmade med delfin – i Kungsbacka

Jens Spångberg och hans kompis fick oväntat besök när de var ute på en vanlig dykning. En delfin dök upp och bekantade sig med dykarna under en och en halv timme.
– Den var lite avvaktande först, men sen närmade den oss. Det var jättehäftigt, säger Jens Spångberg.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Det var den 25 juli som Jens Spångberg och hans kompis Patrik Werner var ute vid Kungsbackafjorden för att fridyka, något de brukar göra tillsammans under somrarna, men den här gången blev extra minnesvärd. När de var på väg ut ur vattnet såg de något ovanligt.

– Först såg vi ryggfenan och sen bakfenan och så stod vi och tittade på någon minut. Sen bestämde vi oss att hoppa i, säger Jens Spångberg.

Jens hoppade i först och snabbt förstod de att det var en delfin som simmade i vattnet, någonting som Kungsbackaposten var först med att rapportera om. Men när de väl var i vattnet delfinen försvann en kort stund innan den kom tillbaka igen.

ANNONS

– Den hade med sig en bit tång, som en leksak som den ibland släppte och sen plockade upp igen, säger Jens Spångberg.

Väl i vattnet försökte Jens och Patrik försiktigt att få kontakt med delfinen, men den var avvaktande.

– Den höll sitt avstånd. I början verkade den lite rädd, men sen kändes den mer nyfiken och närmade oss. Som närmast var den en dryg meter ifrån, men det var inte så som man kanske föreställer sig när man simmar med delfiner utomlands, säger Jens.

Totalt simmade Jens och Patrik med delfinen i en och en halvtimme innan den försvann ut i vattnet igen.

– Det var en jättehäftig upplevelse, säger Jens Spångberg. Vi brukar dyka, men det här var första gången vi sett något liknande.

"Oerhört spännande"

Enligt Kristina Sundell, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet, var det troligtvis en flasknosdelfin, en så kallad öresvin som höll Jens Spångberg och Patrik Werner i sällskap i Kungsbackafjorden i slutet av juli. Delfinerna har egentligen sitt naturliga habitat längre söderut på jordklotet, men trots det är det enligt Kristina Sundell inte ovanligt att man då och då kan se en delfin i det svenska vattnet.

– Det finns i stort sett årliga rapporter om att man sett flasknosdelfinen längs den svenska kusten, men normalt håller de till i lite varmare vatten. Det kan vara så att delfinen har hamnat här för att det varit lite varmare,

ANNONS

En annan, vanligare teori, är att delfinen följt efter fiskstim i jakt på mat och att de följt med stimmet in i Skagerrak och Kattegatt, enligt Kristina Sundell. Det kan också varit så att delfinen inte varit där ensam.

– Delfiner lever ju oftast i grupper, så det kan ha hänt att just den här delfinen har kommit bort från sin grupp, eller så är det så att det fanns andra delfiner i närheten som dykarna inte såg, säger hon.

Trots att flasknosdelfinen brukar hälsa på i våra vatten, så är Jens Spångberg och Patrik Werners upplevelse av att simma tillsammans med delfinen ovanlig.

– Det är oerhört spännande, och måste ha varit en fantastisk upplevelse, säger Kristina Sundell. Även om delfinerna kan komma upp hit, och att det finns rapporter om att man sett dem, så är det här ovanligt. Havet är ju stort, så de har haft en väldig tur, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS