Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag trodde Alexandra var oskadd"

Alla trodde att Alexandra Mezher, 22 år, hade stängt in sig oskadd. I själva verket satt hon livlös med ryggen mot dörren i det låsta rummet.

På fredagen fortsatte rättegången om mordet på HVB-hemmet i Mölndal vid Göteborgs tingsrätt. Vid sidan av den tilltalades vittnesmål, vittnade fyra boende om vad som hände på morgonen måndagen den 25 januari. Den tilltalade sitter med sänkt huvud med blicken ner i bordet under stora delar av dagen. Delar av Alexandras familjen fanns på plats.

Tre av de fyra vittnena har hört Alexandra skrika, vilket inträffade vid 7.30 på morgonen. Den fjärde berättar att han hört skrik men inte kunde identifiera att det just var Alexandra Mezher som skrek. Två av dem öppnar dörrarna till sina rum på övervåningen, ser blod och två personer som brottas på golvet, varav den ena, den tilltalade, har kniv.
Klockan 07.45 larmade en av de boende SOS och efter ungefär tolv minuter kom polisen till HVB-hemmet.

Under tiden hjälps tre boende åt för att hålla fast den misstänkte. Bland annat band de ihop hans ben med ett förkläde från köket.

– När han (den tilltalade) hörde att vi skulle ringa polisen blev han väldigt aggressiv, han försökte ta sig loss och fly, berättar ett vittne.

De ropade på Alexandra men fick inget svar. Ett av vittnena sprang ner till köket och hämtade nyckeln till rummet hon låst in sig i medan de två övriga kämpade med att hålla fast den tilltalade. 

– Jag trodde aldrig att hon var skadad utan bara hade låst in sig i ett rum, säger vittnet.
Han låste upp men när han försökte öppna dörren tog det emot.
– Det var svårt men jag fick upp den så jag kunde ta mig in. Alexandra satt på golvet med ryggen mot dörren. Runt om henne var det fullt med blod. Jag ropade hennes namn flera gånger men fick inget svar, jag trodde hon var avsvimmad.

Det dödande knivhugget hade träffat i låret och Alexandra Mezher förblödde mycket snabbt.
När åklagaren frågan hur stämningen var på HVB-hemmet före händelsen blir svaret att den var god.
– Vi var som en familj på boendet, säger han.

Dagen började dock med att den tilltalade hördes. Åklagare Linda Wiking inledde. Hon visade bild på Alexandra, kniven och hans kläder och bad honom titta.
– Jag vill inte titta, säger den tilltalade.
– Vad är det som gör att du inte vill titta på bilden, det kanske kan hjälpa dig att minnas, frågar åklagaren.
Den misstänkte svarar inte.

I ett av polisförhören har han beskrivit att han stuckit kniven i ryggen på Alexandra. Något som han uppgav att han inte mindes i går. Minnesluckorna föranledde många frågor i går, både från åklagaren och familjens målsägarbiträde Hans Gaestadius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.