Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jämtin avgår. S-laget ska toppas.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin verkar ha planerat sin avgång. GP:s politiska reporter Gunilla Grahn-Hinnfors reder ut varför och vad som händer nu.

Varför avgår Carin Jämtin?

Enligt vad hon säger i en intervju med TT har hon planerat detta. Nästa år har S kongress och skulle hon stått till förfogande då hade det inneburit ytterligare tre år på tåspetsarna. Som partisekreterare är man både spindeln i nätet internt och ansiktet utåt, och ska hela tiden ligga ett steg före. Hon tillträdde när Håkan Juholt utsågs S-ledare 2011 och har haft en minst sagt turbulent tid på sin post. 

Nu är det två år till nästa val och den valrörelsen kommer att bli tuff. Partisekreteraren spelar en central roll inför val och därför bedömer Carin Jämtin, och antagligen partiet, att nya krafter behövs på denna post. 

Vad händer nu?

Eftersom allt verkar planerat, så finns säkert ett namn klart. Det viktigaste för denna person är att hålla ihop partiet organisatoriskt och att leda arbetet i partiet. Enligt SVT ska en ny partisekreterare utses när partistyrelsen sammanträder den 27 augusti.

Vad ska Carin Jämtin göra?
Det har spekulerats i om hon skulle vara aktuell för en ministerpost, både när den nya regeringen tillträdde och efter att gymnasieminister Aida Hadzialic hastigt avgick i helgen. Carin Jämtin var biståndsminister 2003-2006.

Det verkar dock inte så troligt att hon blir minister. Löfven vill antagligen ha någon som snabbt kan komma in i jobbet på utbildningsdepartementet och Carin Jämtin har främst arbetet med utrikesfrågor, Men hon har en riksdagsplats och sitter som ersättare i konstitutionsutskottet och i utrikesutskottet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.