Ivana Trump dominerade med sina puffärmar

Ivana Trump var en större stjärna i 1980-talets dekadenta New York än Donald själv. Men paret accepterades aldrig i "fina" kretsar. De mätte sig i stället mot andra "uppkomlingar” och vann stort.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ivana Trump hittades död i sitt hem och blev 73 år. Barnen Ivanka, Donald jr och Eric sörjer sin mamma med vackra minnesord och exmaken Donald hyllar henne också i sociala medier.

Hon kom som flykting från Tjeckoslovakien till USA på 1970-talet och mötte snart Donald Trump. Hon var en duktig utförsåkare och poserade gärna på skidor med barnen när hon inte stod vid Donalds sida, gärna ett halvt steg framför honom.

Ivana hade arbetat som fotomodell, men när hon gifte sig med Donald gick hon in i hans hotellbransch. Hon ansvarade för inredningar av de nyrenoverade fastigheterna, men när hon på allvar ställde sig framför maken vid invigningen av legendariska Plaza gick det för långt. Han knuffade sig förbi och pekade på sig själv. Ingen tar äran ifrån Donald Trump, inte ens hans fru.

ANNONS

Ivana och Donald Trump var ett superpar i det ekonomiskt sargade New York på 1980-talet. Men de tilläts aldrig att röra sig i de kretsar som värderar anor mer än pengar. Astor, Vanderbilt, Carnegie och alla de andra som rynkade på näsan åt "uppkomlingarna”. Och de hade inte heller de kvaliteter som passade för ett ungt jet set och nattklubben Studio 54.

Trump Tower bär hennes prägel

Således skapade sig Trump en egen rikemansvärld där Ivana dominerade med sina puffärmar. Ingen hade så utbyggda axlar som hon och ingen så stort blont hår. Det var lätt att låta sig luras av det som kunde uppfattas som ytlighet. Hon var en duktig affärskvinna som hjälpte Donald Trump i virrvarret av guld och glitter när det gällde att inreda så att det passade den tidens överdåd. Trump Tower på Femte Avenyn, där familjen bodde, bar helt hennes prägel.

Paret Trump konkurrerade öppet med ett annat tongivande hotellpar i New York, Harry B och Leona Helmsley. Harry B var fastighetsmagnaten som ägde Empire State Building och en rad andra kända byggnader. När Leona gifte sig med honom självutnämnde hon sig till New Yorks "drottning”. Hennes ansikte fanns på allt från hotellskyltar till restaurangmenyer.

New York uppfattades som korrupt och ekonomiskt på väg mot bankrutt. Paren Trump och Helmsley fanns båda i skuggvärlden när det gällde skatteinbetalningar. Men Donald och Ivana Trump vände blickarna från sig själva mot den lika publicitetshungriga Leona. Både Ivana och Leona slogs om vem som kunde skaffa den mest iögonfallande ringen från det främsta juvelhuset, van Cleef & Arpels. Leona vann. Men drog olyckligtvis av smycket i deklarationen vilket medverkade till hennes fall.

ANNONS

Leona Helmsley hamnade i fängelse för en rad skattebrott, Ivana och Donald Trump seglade vidare. Det är först på senare år som Donald Trumps skatter börjat granskas av myndigheterna.

Gifte om sig två gånger

Men äktenskapet mellan Donald och Ivana höll inte. Han hade hittat en ny kvinna, Marla Maples, och det såg först ut som om det skulle bli en bitter skilsmässa. Men med en bra ekonomisk uppgörelse drog Ivana tillbaka allt negativt hon tidigare uppgivit om exmaken.

Ivana gifte om sig två gånger. Den siste maken var den betydligt yngre Rossano Rubicondi, beskriven som en "toy boy” även av Ivanas söner. Paret gifte sig vid ett överdådigt bröllop på Donald Trumps egendom Mar-a-lago i Palm Beach. När de sedan skilde sig beskrev Rubicondi Ivanas och Donalds söner som "lata idioter”. Känslorna var besvarade.

Men Ivanas nära relation till de tre barnen var omvittnat god under alla år. Hon skrev för ett par år sedan boken "Raising Trump” – som blev en bästsäljare – om hur hon uppfostrat de tre. I intervjuer antydde hon också att hon uppfostrat Trump så att han nådde hela vägen till Vita huset.

Ivana Trump var in i det sista en uppmärksammad person när hon rörde sig i New York och försvarade sin exman Donald. Mest av skälet, sade hon, att hon älskade sina barn.

ANNONS

LÄS MER:Ivana Trump död – blev 73 år

LÄS MER:Granskare: Trumps livvakter raderade sms

LÄS MER:Utredare: Trumps tweet manade till upplopp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS