Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Majdi Mohammed/TT
Bild: Majdi Mohammed/TT

Jan Höglund: Israel driver flerfrontskrig i en instabil region

Israel har genomfört flygattacker på flera fronter. Målen har koppling till Iran. Reaktionen är kraftig. Faran för en upptrappad konflikt är uppenbar inför det israeliska valet och USA:s fredsplan för Mellanöstern.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Två israeliska drönare kraschade i en förort till den libanesiska huvudstad Beirut under helgen. Enligt den shiamuslimska rörelsen Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah var det den första israeliska "attacken" i Libanon sedan det månadslånga kriget 2006 mellan Hizbollah och Israel. Det ledde till ett fredsavtal som Nasrallah menar att israelerna nu är har frångått. Han varnar för ett omedelbart svar och säger i ett hätskt tv-sänt tal:

— Vi är i ett nytt skede.

Libanons premiärminister Saad Hariri anser att "den nya aggressionen" utgör ett hot mot stabiliteten i regionen och syftar till att öka spänningen.

Israelisk militär har inte kommenterat.

I Irak anklagar den väpnade alliansen Hashed al-Shaabi Israel för att ha genomfört en drönarattack utanför staden al-Qaim nära gränsen mot Syrien. Flera misstänkta sprängdåd har inträffat vid den shiamuslimskt dominerade gruppens förläggningar sedan i mitten av juli.

Israel har bekräftat ett anfall i helgen mot iranska styrkor i Syrien. En iransk soldat samt två medlemmar i Hizbollah dödades. Det uppges ha varit "en framgångsrik insats" för att förhindra en nära förestående iransk drönarattack mot Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skriver på Twitter:

"Iran har ingen immunitet någonstans. Våra styrkor opererar i alla sektorer mot iransk aggression. Om någon reser sig upp för att döda dig, döda honom först."

I söndags tillade han vid den syriska fronten:

— Varje land som tillåter att sitt territorium utnyttjas för attacker mot Israel kommer att möta konsekvenserna.

Pompeo: Israel har rätt att försvara sig

USA:s utrikesminister Mike Pompeo uttryckte i ett telefonsamtal med Netanyahu Washingtons stöd för Israels rätt att att försvara sig mot Irans revolutionsgarde. Enligt en taleskvinna för amerikanska UD diskuterade de hur Iran befäster sin närvaro i Syrien som en bas för att angripa Israel och dess grannar.

På måndagsmorgonen attackerade israeliska stridsflyg den islamistiska Hamasrörelsen på Gazaremsan, bekräftar den israeliska armén. Samtidigt ströps oljeflödet till Gazaremsans största kraftverk som ett svar på tre raketattacker från Gaza till Israel på söndagskvällen.

Den israeliska försvarsmakten är i hög beredskap för angrepp från minst tre riktningar: Gazaremsan i sydväst, Libanon i norr och Syrien i nordost. I Gaza finns terrorstämplade Hamas, i Libanon Hizbollah och i Syrien, förutom regeringsstyrkor, Hizbollah och andra väpnade grupper med direkt eller indirekt anknytning till Iran. Gemensamt är att de inte erkänner staten Israel.

Förutom angrepp med med raketer, robotar, drönare och ballonger med sprängladdningar mot civila och militär, förekommer infiltration och sabotage, enligt israeliska källor. Därtill kommer konfrontationer på den ockuperade Västbanken mellan palestinier och israeler. Häromdagen exploderade en hemmagjord sprängladdning vid en bosättning. En 17-årig flicka dödades medan två andra familjemedlemmar skadades i vad de israeliska myndigheterna betraktar som ett terrordåd.

Ödesval för Netanyahu och fredsprocessen

Medan risken ökar för att konflikten mellan Iran och USA och dess allierade Israel eskalerar går landet mot nyval den 17 september. För Netanyahu blir ett ödesval som kan påverka både utrikespolitiken och Palestinafrågan.

Efter valet väntas USA lägga fram en fredsplan. President Donald Trump antydde dock på måndagen att planen kan komma att presenteras redan före valet. I samband med G7-mötet i Frankrike uppges han ha sagt att både israeler och palestinier är intresserade av att nå ett avtal.

Donald Trumps svärson och planens chefsarkitekt föreslog i juni investeringar på motsvarande 500 miljarder kronor i Palestina, Jordanien, Egypten och Libanon som en ekonomisk stimulans. Det är dock tveksamt om en fredsplan kommer att nämna den för palestinierna avgörande tvåstatslösning. På Västbanken träffade jag nyligen palestinska affärsmän som trots allt var optimistiska. Men de palestinska ledarna bojkottar initiativet och anser att USA gynnar Israel.

I all osämja och osäkerhet är det värsta scenariot för Israel om Iran skulle utveckla kärnvapen. Det är det övergripande skälet till att Israel går på offensiv. För israelerna är det ett existentiellt hot och en röd linje som inte får passeras.