Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägenhetslarmen blir fler. Men polisen säger att grannsamverkan är bästa metoden att hålla tjuven borta.

Intresset växer för lägenhetslarm

Allt fler vill säkra sina lägenheter med larm. Det som tidigare handlade om inbrottsskydd har även blivit ett sätt att hålla koll på barnen, hunden och posten.

Göran Broberg är vd på säkerhetsbolaget Gardio. Han säger att intresset för lägenhetslarm ökat mycket bara under de senaste månaderna.
– Vi ser en markant ökning från augusti och framåt, säger han. 
Uppfattningen bekräftas både av Svenska Alarms vd Christofer Eriksson och Verisures kommunikationschef Therese Lakso. På Verisure upplever man att intresset växer i många olika kundgrupper. 
– Både bland yngre, alltså 20-30-åringar, och äldre. Sen är det såklart många familjer med barn som skaffar larm. Då kan de till exempel få notifikationer när barnen larmat av, och veta att de kommit hem säkert, säger Therese Lakso. 
Hon beskriver hur larm alltmer blir en del av hemmets smarta utveckling - med hjälp av appar i mobilen kan du tända lampor, sänka värmen eller se om du glömt att stänga fönstren. Göran Broberg är inne på samma spår. 
– Traditionellt har larmmarknaden styrts av händelser som får personer att känna sig otrygga. Nu drivs behovet också av teknik, av viljan att koppla ihop saker, se saker, att ha kontroll själv. Folk kollar posten, blommorna och att sonen gör läxorna, säger han. 
Lägenhetsinbrotten i Göteborg har varierat i antal under de senaste fem åren. 2013 anmäldes flest fullbordade inbrott under perioden - 587 stycken. Förra året skedde 462 lägenhetsinbrott, vilket är knappt 14 procent fler än fem år tidigare. 
De flesta inbrott sker dagtid. Fönster och balkongdörrar på bottenvåningen är särskilt utsatta. Enligt Polismyndigheten i Västra Götaland minskar ordentliga lås och larm risken för inbrott. Andra faktorer som påverkar är tjuvens möjlighet att arbeta ostört, vilka flyktvägar som finns och hur stora vinstmöjligheterna är.
Lucia Wikmark är polisens kontaktperson för grannsamverkan i centrala Göteborg.
– Det allra bästa - och det kan man inte komma ifrån - är ögon och öron på folk, säger hon. 
Metoden grannsamverkan förebygger brott genom att grannar som känner varandra kan hjälpas åt att uppmärksamma om något ovanligt händer i området, och att hålla uppsikt när någon är på semester. Lucia Wikmark förespråkar även klassiska knep, som att tända lampor eller att ha radion på. Hon menar att ett klistermärke där det står Grannsamverkan kan vara lika effektivt som ett larm.
– Det finns en risk att man larmar sig till en falsk säkerhet, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.