Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Joe Biden tappar stöd och Elisabeth Warren är inte längre längst ut på vänsterkanten. Bild: John Minchillo

Britt-Marie Mattsson: Interna stridigheter inom ett splittrat demokraterna

Håll ihop. Demokratiska strateger uppmanar presidentkandidaterna att enas. Men det är lättare sagt än gjort. Elizabeth Warren och Bernie Sanders går starkt. Och Joe Biden har börjat backa.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den formella riksrättsutredningen fortsätter med oförminskad styrka. Denna process sker samtidigt som Donald Trump försöker skapa en brandmur mellan sig själv och de som vittnar under ed. Trump samlade nära rådgivare under helgen på presidentens weekendställe Camp David för att lägga upp strategin.

Den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff står i centrum för utfrågningarna och Trump hamrar in att Schiff är korrupt. Presidenten kallar också den demokratiska talmannen Nancy Pelosi , som meddelade att riksrättsutredningen inletts – för galen.Republikanerna planerar en misstroendeomröstning, riktad mot Schiff.

Stabschefen Mick Mulvaney försöker att komma ifrån de direktsända uttalanden som han gjorde i förra veckan. Han bekräftade då att det handlade om ett givande och tagande – ”quid pro quo” – i Ukraina. Mulvaney ses nu som en belastning av Vita huset och diskussioner förekommer om att han måste ersättas.

På den demokratiska sidan hettar valkampanjen upp samtidigt som demokraterna i kongressen vill hålla fokus på riksrättsprocessen och den omröstning om riksrätt som kan bli aktuell redan i slutet av november.

Längre ifrån varandra

De demokratiska kandidaterna har hittills hållit ett lågmäld ton sinsemellan men klyftan har vidgats betydligt de senaste dygnen. Bernie Sanders är på allvar tillbaka efter sin hjärtoperation och har – som äldste kandidat med sina 78 år – fått stöd av den yngsta medlemmen av representanthuset, 29-åriga Alexandra Ocasio-Cortez. De samlade under helgen 25 000 jublande anhängare i Queens i New York och väntas snart få uppslutning på valfältet av de två andra radikala nyvalda demokratiska kvinnorna i representanthuset, Ilhan Omar och Rashida Tlaib.

Bernie Sanders lockade, tillsammans med Alexandra Ocasio-Cortez, i helgen 25 000 till ett valmöte i Queens. Bild: Mary Altaffer

Därmed har den radikala falangen inom det demokratiska partiet formerat sig. Elizabeth Warren – som också befinner sig på vänsterkanten – kan dra sig något mer mot mitten och slippa anklagelserna om att vara socialist och kommunist och för radikal för medel-Amerika.

Warren ligger nu jämnt med Joe Biden som länge ledde stort i opinionsmätningarna.

Frågor om finansiering

Både Warren och Sanders är magneter för kampanjbidrag och har var och en samlat in tre gånger så mycket mer pengar som Joe Biden som, närmast desperat, vädjar om pengar från alla som återfinns på demokratiska mejllistor.

Den hårdnande kampanjen har lett till att Biden ställer tuffa frågor till Warren om hur hon tänkt sig finansiera sina förslag, framförallt en omfattande sjukvårdsreform. En pressad Warren har lovat att återkomma med detaljer ”inom kort.”

Hillary Clinton har skapat ytterligare problem inom demokraterna genom att hävda att Tulsi Gabbard, som ligger i botten i det demokratiska fältet, skulle vara intressant för Ryssland som en tredje kandidat om hon lämnar det demokratiska fältet. Detta på samma sätt som Clinton anklagade de grönas kandidat Jill Stein för att vara rysk favorit 2016.

Men Vita huset ser också faror bland republikaner som kan tänkas utmana Donald Trump i ett osäkert läge. Mitt Romney – senator och tidigare presidentkandidat – är öppet kritisk om Syrien men har också på ett privat twitterkonto – under namnet ”Pierre Delecto” – haft negativa synpunkter. Romney förlöjligas av Trumpvänliga republikaner för att han använder ett franskklingande namn och för att han inte öppet uttrycker sina åsikter.

Britt-Marie Mattsson på plats i Washington.