Integration är hetaste frågan

Under Almedalsveckan har integration varit på allas läppar. Ännu finns inget parti som självklart vinner på detta. Men det kan finnas förlorare.

ANNONS
|

Integration, värderingar och utsatta förortsområden. Det är tre ämnen som lyfts i Almedalen. Även påModeraternas dag under lördagen kommer dessa att aktualiseras. Svend Dahl, statsvetare och medarbetare på Liberala nyhetsbyrån, är inte förvånad över att frågorna har fått så mycket plats.

– Det är helt centrala frågor som engagerar väljarna.

Han menar att det är för tidigt att peka ut något parti som vinnare på att just integration diskuteras.

– Det är inte självklart. Alla partier försöker nu att profilera sig. Den som hittar en symbolfråga med tyngd blir den som kan vinna på det här.

Han tar dåvarande Folkpartiets språktest inför valet 2002 som en sådan fråga, I juli 2002 hade FP 4,9 procent i en Sifomätning. I valet fick partiet 13,4 procent.

ANNONS

Ann-Cathrine Jungar är statsvetare och forskar om högerpopulistiska partier. Hon menar att det är Sverigedemokraterna som satt dagordningen som nu de andra partierna förhåller sig till.

– Invandringsfrågan är på sätt och vis avförd. När man nu börjar tala om integration handlar det om säkerhet, värderingar och kulturfrågor. De övriga partiet anpassar sig och pratar om liknande frågor.

Hon menar att diskussionen om att "göra rätt för sig" är traditionell välfärdsschauvinistisk retorik.

– Under detta finns tanken om "de tärande och de närande", om att vissa har större rätt. Så diskuterar högerradikala partier.

Ann-Cathrine Jungar ser också hur värderingsfrågan kopplas till kultur, till kulturell kanon och till kulturarv. Hon tror att det framför allt är SD som vinner på att integrationsfrågan diskuteras i dessa termer.

– Här har vi den klassiska frågan om trovärdighet och om de andra partierna legitimerar SD:s politik. Det finns olika teorier kring det.

GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu tycker inte att man ska avhålla sig från att diskutera en fråga även om det skulle gynna ett visst parti.

– Så tänker vi inte när det gäller skola eller skatter. Integration är en fråga som engagerar alla väljare oavsett block. Att man identifierar samma problem behöver inte betyda att man kommer med samma lösningar.

ANNONS

Har SD gjort något fel?

– Partiet har gjort massor av fel. De har inte haft en integrationspolitik och har inga svar på dessa frågor. SD har i decennier koncentrerat sig på att begränsa inflödet. De har ingen sammanhållen politik för integration

Alice Teodorescu tycker att alla som värnar ett samhälle som håller ihop och där det finns ett öppet samtal vinner på att frågan om integration lyfts

– SD har länge haft monopol på de här frågorna. Nu ser vi att deras opinionssiffror stabiliseras och att en del som gått till Moderaterna nu vänder tillbaka.

Inte heller Daniel Suhonen, S-debattör på tankesmedjan Katalys, är förvånad över att integrationsfrågan får så stor plats.

– Däremot är jag förvånad över att man talar om tafsande på musikfestivaler som om det var något helt nytt eller om killar som kastar sten på polisbilar som om det inte har förekommit förut.

Daniel Suhonen menar att de förslag som presenterats i Almedalen är repressiva och reaktionära.

– Lösningen är vattenkanoner och elpistoler, toppat med SD:s utegångsförbud. Allihop kopplas sedan ihop med låglönejobb under ett oerhört intensivt viftande med svenska fanor.

Han blir lite mildare i tonfallet när han talar om statsministerns insats.

ANNONS

– Löfven är på rätt väg, men för långsamt. Det är för lite pengar. Regeringen borde sätta en nolla till på subventioner till bostadsbyggande. Ta bort överskottsmålet och låna upp pengar Det behövs kraft i politiken nu. Arbetarklassen och hela Sverige har inte råd att förlora nästa val på grund av tafatt försiktighet.

Också Svend Dahl tycker att Stefan Löfven hade en bra kväll på Almedalsscenen.

– Löfven höll ett av sina bästa tal som statsminister. Han visar att han inser att integration och värderingsfrågor är områden som S på senare år har varit svagt på. Värderingsfrågor är viktiga för många traditionella S-väljare Till exempel är brott och straff mer traditionell S-politik än den mer liberala hållningen en sådan som Mona Sahlin hade.

Jan Björklund (L) talade enbart om EU i sitt tal. Svend Dahl ser det som ett "genuint antipopulistiskt tal".

– Men Liberalerna jobbar mycket med värderingsfrågor och Björklund kommer säkert att återkomma till dem, till exempel i ett sommartal.

Almedalsveckan

  1. Pågår till och med söndag.
  2. Under lördagen talar Anna Kinberg Batra (M).
  3. Påsöndag avslutar Jonas Sjöstedt (V) den åtta dagar långa politikerveckan med ett tal klockan 19.

ANNONS