Inte säkert att vi får veta hur sjuk Trump egentligen är

Hur sjuk är Donald Trump? Det kanske aldrig blir känt. Många amerikanska presidenter har dolt sina hälsoproblem. Men dagens samhälle kräver öppenhet. Att hänvisa till historien räcker inte.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trump twittrade på måndagskvällen att han kommer att lämna sjukhuset natten till tisdagen, svensk tid.

”Känner mig verkligen bra”, skriver han. ”Var inte rädda för covid. Låt det inte dominera era liv. Vi har, under Trumps administration, några verkligen bra läkemedel och kunskap. Jag känner mig bättre än jag gjorde för 20 år sedan!”

Alla motstridiga uppgifter har snarare ökat än minskat misstänksamheten mot beskeden som kommer från Vita huset och Trumps personlige läkare Sean Conley. Att Trump har en stab av läkare kring sig på Walter Reed sjukhuset gör bara osäkerheten ännu större. Det var dessa läkare, som enligt Vita huset, gav Trump klartecken att åka i bil utanför sjukhusområdet för att vinka till sympatisörer som samlats på trottoaren. Ännu har inte heller smittspårningen efter evenemanget i Vita husets rosenträdgård, debatten med Joe Biden och tillställningen med stora donatorer genomförts fullständigt.

ANNONS

LÄS MER:Donald Trump bagatelliserar coronaviruset

Många presidenter sjuka

Det finns många presidenter i historien som försökt att dölja sina medicinska problem. Men det var i en annan tid, då detta uppfattades som privat. Inte desto mindre var det relevant information som undanhölls det amerikanska folket.

Flera presidenter har utsatts för mordförsök, vilket är svårt att dölja. Theodore Roosevelt skottskadades mitt under ett valtal 1912 men fortsatte att tala. Han försökte återkomma som president (han var president 1901-1909) eftersom regeln om två perioder då inte införts. Roosevelt överlevde mordförsöket men förlorade valet.

John F Kennedy mördades 1963 och det är fortfarande omdiskuterat exakt hur skotten träffade honom och vem som sköt.

Den demokratiske presidentkandidaten Robert Kennedy sköts ihjäl 1968.

1972 sköts den demokratiske presidentkandidaten George Wallace, han överlevde men blev förlamad.

Gerald Ford utsattes för två mordförsök med sjutton dagars mellanrum 1975. Skotten träffade inte presidenten.

Ronald Reagan sköts 1981 och blev allvarligt skadad men överlevde.

LÄS MER:Vicepresidentdebatt bakom plexiglas

Spanska sjukan och Alzheimers

Flera presidenters sjukdomar har dolts helt under årens lopp eller spelats ned.

Woodrow Wilson smittades av spanska sjukan 1919 under fredsförhandlingarna i Paris efter första världskriget. Han hade hög feber och yrade, enligt uppgifter som framkommit senare. Men hans personlige läkare sade att presidenten hade en lätt förkylning. Wilson drabbades ett halvår senare av stroke och av ytterligare en allvarlig stroke. Han påstods sköta sina uppgifter men sågs sällan offentligt.

ANNONS

Franklin D Roosevelt fick polio 1929 och blev delvis förlamad. När han ställde upp som president 1932 valdes bilder där det inte framgick att han var oftast rullstolsburen.

Dwight D Eisenhower drabbades av hjärtinfarkt, stroke och en tarm-och magsjukdom som han opererades för. Sjukdomarna blev offentliga men inte att han under över tre månader efter infarkten bara kunde arbeta några få timmar om dagen.

John F Kennedy led av Addisons sjukdom, vilket inte kom fram förrän efter hans död. Han hade också svåra ryggproblem.

Gerald Ford hade råkat ut för ett flertal hjärnskakningar under studentåren då han spelade amerikansk fotboll. Det sägs ha påverkat hans koncentrationsförmåga.

Ronald Reagan återhämtade sig långsamt från skottskadan. Under den andra presidentperioden kom de första tecknen på demens men det var först sedan han avgått som president som det offentliggjordes att Reagan led av Alzheimers sjukdom.

LÄS MER:Trump uppmanar folk att "gå ut"

Trump delar inte med sig

Presidenter förväntas att lämna ut resultaten av sina fullständiga läkarundersökningar. Den ende som inte gjort det är Donald Trump. Den första kortfattade hade han sammanställt själv och fått undertecknad av en läkare. En av Trumps läkare har sagt att han aldrig träffat en person i så god kondition som presidenten, vilket presidenten gärna upprepar.

Trumps nuvarande personlige läkare Sean Conley erkände, sedan presidenten förts till sjukhus, att han försökt skapa en positiv känsla kring sin patient snarare än ljugit om de faktiska omständigheterna.

ANNONS

LÄS MER:Trump skrivs ut: "Var inte rädd för covid"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS