Inte ens finansministern är helt nöjd med budgeten

Finansminister Magdalena Andersson är ansatt från nästan alla håll. Ja, faktum är att hon till och med själv faller in i kritiken. Socialdemokraterna gör inte mycket för att dölja att de fått offra ett och annat i budgeten, om än för ett gott syfte. Den stora frågan är hur väljarna ser på det på lite sikt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sex miljarder kronor. Det kanske ändå är ett rimligt pris för att få behålla makten.

Så kommenterade en av GP:s näringslivsreportrar lite krasst budgeten.

Frågan är om någon annan på ett lika enkelt och kortfattat sammanfattat sätt ringat in kärnan i höstbudgeten och hela den diskussion den satt igång.

Det handlar förstås om värnskatten. Eller, för att bredda perspektivet något, dilemmat med att driva en politik man egentligen inte vill ha.

I slutet av en lång presskonferens i regeringskansliet på onsdagsmorgonen visade finansminister Magdalena Andersson upp en bild som visar hur effekterna av höstbudgeten fördelar sig. Alltså vilka grupper som tjänar mest på de 30 miljarder kronor som delas ut.

ANNONS

En stapel sticker upp betydligt högre än alla andra: den tiondel som har högst inkomst är budgetens stora vinnare.

Manliga höginkomsttagare vinnare

Nästa sida. Hur slår det för män respektive kvinnor? Även den bilden är lätt att läsa av.

Vi har en feministisk regering som lovat att minska klyftorna i samhället – som lägger en budget som gynnar manliga höginkomsttagare.

Några timmar senare står Magdalena Andersson i riksdagens talarstol och talar om hur hennes regering jobbar med att bygga ett mer jämlikt och rättvist samhälle. Hon hyllar satsningar på vård, skola och omsorg.

Vänsterpartiets Ulla Andersson invänder: "Den ekonomiska eliten vann mot undersköterskorna. Varför, Magdalena Andersson?"

"Men vi tillför ju resurser till välfärden. 8 miljarder kronor", svarar finansministern.

Ulla Andersson ger sig inte: "Volvos vd får en skattesänkning på 2,5 miljoner kronor. Undersköterskorna får ingenting."

Invändningar från alla håll

Då händer det. Magdalena Andersson medger utan omsvep att det finns förslag i budgeten hon inte gått fram med om hon fått välja själv. Att värnskatten är det tydligaste exemplet är väl känt.

Under de timmar som går mellan stapeldiagrammen på presskonferensen och bekännelsen i talarstolen ramlar invändningarna mot budgeten in från alla möjliga håll.

Moderaterna raljerar över att mer satsas på friår än på polisen. Diverse bankekonomer pekar på att budgeten utgått från inaktuella prognoser, att regeringen inte tagit höjd för att arbetslösheten redan är på väg upp. Och så vitt skilda organisationer som Skattebetalarnas förening och LO säger båda att budgeten spretar alldeles för mycket.

ANNONS

Men det finns de som är nöjda.

Från riksdagens talarstol konstaterar Centerpartiets Emil Källström stolt att det är "en skattesänkarbudget". Med skattelättnader på totalt 13 miljarder kronor och viktiga satsningar dessutom. Det låter nästan som att det är han som är finansminister.

Spretigheten kanske inte bara av ondo

Det hela är förvirrande, men ändå inte.

Att Centerpartier är måna om att visa på att de vunnit på att släppa fram Stefan Löfven istället för Ulf Kristersson är lika logiskt som att Socialdemokraterna – parallellt med att leda landet – har ett behov av att markera mot den politik de själva driver igenom.

Man kan se på budgeten för 2020 på olika sätt.

Kanske är det ett problem att den försöker uppfylla olika partiers önskemål, som Skattebetalarna och LO hävdar. Eller så finns det en poäng i att den innehåller idéer från olika håll. Oavsett vilket är det ett resultat av väljarnas dom.

Möjligen är det ett större problem att de fyra partierna är så upptagna med att kika på vad som står i avtalet från i januari att de inte hunnit ta in de senaste prognoserna, som ekonomerna pekar på.

Men framförallt kan man undra hur länge väljarna kommer att tycka att det är rimligt att partier agerar helt på tvärs mot sina vallöften – hur gott syfte de än tycker sig ha. Tiden lär utvisa om de håller med om att sex miljarder kronor är ett rimligt pris för att få behålla makten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS