Inget stöd för ett maktskifte – trots alla diskussioner

Den senaste tiden har mycket handlat om hur det konservativa blocket ska samarbeta vid ett maktövertagande. Om det hade varit val i dag hade de inte behövt bekymra sig om den saken – tillsammans har de inte mer än 45 procent av väljarna bakom sig. Och för Moderaterna är trenden nedåtgående.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Moderaterna backar till 21,3 procent i GP/Sifo för april. Det är en statistiskt säkerställd nedgång sedan förra månaden och drygt två procentenheter lägre än det stöd partiet hade i februari.

Detta efter en period då Moderaterna varit väldigt synliga i debatten och där partiledaren Ulf Kristersson varit tydlig och långtgående i sin kritik mot regeringens sätt att hantera pandemin, situationen i förorten och kriminalpolitiken. Samt, inte minst, migrationsfrågorna som varit extra aktuella i och med att partiet presenterade sitt 100-punktsprogram för en bättre integration samma dag som regeringen lade fram sitt förslag om ny migrationspolitik.

I centrum av debatten

Dessutom har Moderaterna och övriga konservativa partier stått i centrum av den politiska diskussionen som en följd av GP:s intervjuer med Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson, där de båda pratade om planerna för ett eventuellt framtida styre.

ANNONS

LÄS MER:Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

LÄS MER:Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

• Mätningen visar dock att det i dagsläget inte finns något stöd för ett sådant styre. M, KD och SD har just nu tillsammans 45 procent av väljarna bakom sig. Inte ens om vi även räknar in Liberalerna, som i mätningen får 3,1 procent och därmed hamnar utanför riksdagen, skulle det räcka för en majoritet.

Det andra möjliga blocket, alltså Socialdemokraterna och de partier som i dagsläget kan tänkas stödja dem – MP, V och C – får tillsammans 50,3 procent. En knapp majoritet alltså.

Stora skillnader mellan kvinnor och män

• Mätningen visar också att skillnaderna mellan hur kvinnor och män röstar är stora. Bland kvinnorna står hela 58,5 procent bakom S, MP, V och C. Bland männen är motsvarande siffra 42,4 procent.

Mönstret är känt sedan tidigare och brukar förklaras med att kvinnor är öppnare och mer toleranta och män i högre grad är konservativa. Bilden blir tydligast när man tittar på partier som SD och MP – SD har stöd av ungefär dubbelt så många män som kvinnor, för MP är det precis tvärt om.

Liberalerna står stilla

• Mätningen ger också en fingervisning om hur Centerpartiets och Liberalernas olika vägval tagits emot av väljarna. Tre veckor har gått sedan Liberalerna öppnade för att ta stöd av Sverigedemokraterna. Beslutet har varit väldigt omdiskuterat, medlemmar har hoppat av och andra har kommit till – men de breda väljargrupperna bryr sig inte nämnvärt. Partiet är kvar på samma låga nivå som tidigare.

ANNONS

LÄS MER:Moderaternas trend bruten – tappar väljare i ny mätning

Centerpartiet har fortfarande sin dörr mot SD stängd och i en intervju med Expressen för en månad sedan öppnade partiledaren Annie Lööf för att i framtiden sitta i en S-ledd regering. Väljarna har i vart fall inte reagerat negativt på det budskapet, stödet för C ligger kvar på samma nivå som i mars.

Ett och ett halvt år återstår till valet den 11 september 2022.

Mycket kommer förstås att hända. När pandemin väl släppt sitt grepp om landet kommer andra frågor att bli viktigare, något som kan kasta om spelplanen radikalt.

Tre tendenser

M tappar de unga

Moderaterna är inte längre största parti bland förstagångsväljarna. I mätningen har Socialdemokraterna gått om i den väljargruppen.

SD urstarkt i Skåne

Skåne är Sverigedemokraternas starkaste fäste. I Malmö är stödet något lägre, men i resten av länet har partiet stöd av var tredje väljare.

L trivs bäst i väst

Liberalerna går starkast i Göteborgsområdet. Här har partiet 5,5 procent av väljarna med sig. Om landet röstade som Göteborg skulle partiet alltså klara sig kvar i riksdagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS