Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Inga patrullerande ordningsvakter inom Vallgraven

Förvaltningsrätten avslår Göteborgs stads förslag om kommunala ordningsvakter i området kring Brunnsparken, rapporterar GöteborgDirekt. Detta efter att kommunen valt att överklaga polisens avslag.

Det var under 2018 som Göteborgs stad ansökte om att ha ordningsvakter vid Gustav Adolfs torg, Kronhusparken och Kanaltorget. Polisen avslog kommunens ansökan och hänvisade till lagstiftningen.

Göteborgs stad överklagade då beslutet till förvaltningsrätten, som nu har valt att gå på polisens linje, något GöteborgDirekt var först att rapportera om.

Förslaget från kommunen kom från ett alliansförslag som antogs av kommunfullmäktige. Man ville göra om delar av centrala Göteborg innanför Vallgraven till paragraf 3-områden, vilket skulle innebära att ordningsvakterna får större befogenheter.

LÄS MER: Polisens egna förslag: komplettera med ordningsvakter

Stöds inte av lagen

– Lagstiftningen om ordningsvakter är 40 år gammal. Där står att ordningsvakter kan användas som ett instrument vid olika former av tillställningar som fester, evenemang eller offentliga sammankomster till exempel. I lagstiftningen skrevs det också in undantag för andra platser – LOV 3-områden. Men då ska det vara i undantagsfall och tidsbestämt, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg till tidningen, och fortsätter:

– Det Göteborgs kommun vill ha är en generell patrullering. Jag har inget emot det, men lagstiftningen medger inte detta i vår bedömning. Det var därför vi avslog ansökan.

Förvaltningsrätten håller med polisen om att förslaget inte stöds av lagen.

LÄS MER: Polisen avslår kommunens ansökan om ordningsvakter i Centrum

"Vi måste samarbeta"

”Enligt förarbeten utgör den aktuella lagregeln ett undantag som ska tillämpas restriktivt", skriver rådman Maria Jolfors Detert i domen.

Erik Nord menar att ordningsvakter i en del fall kan ersätta poliser, men inte för alla arbetsuppgifter.

– Jag tror att ordningsvakter många gånger kan avlasta oss. Då måste vi jobba ihop i ett tätt samarbete. Vi kan inte bygga parallella organisationer. Vi är inte emot att ha ordningsvakter eller väktare, men lagstiftningen är inte skriven för det, säger han till GöteborgDirekt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.