Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Inför integritetsövningar i skolan

Gissa hur många lagstadgade lektioner i att upplysa barn om sexuella övergrepp vi har i Sverige? Svaret är noll. Inte en enda. Jag efterlyser obligatorisk undervisning och integritetsövningar i skolor och förskolor, skriver Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag har precis som du släpat fötterna efter mig vid en brandövning i grundskolan. Stora suckar från elever och himlande ögon från lärare. Vi följer nödutgångarna och hittar ut till skolgården. Två gånger per år. ”Asså det är ju ändå inga som dör, det brinner ju aldrig” sa en av de coola och den meningen har följt med mig. Häromdagen kikade jag på statistik kring antal döda i bränder per år i Sverige. Vi snittar runt hundra stycken där majoriteten är äldre män vars brandolyckor sker i hemmet. Vi är cirka tio miljoner i Sverige och det innebär att 0,00001 förolyckas varje år. För att hålla den låga procenten så har vi två lagstadgade brandövningar per år. Vi övas i att både förstå faran i bränder och tränas i åtgärder om det skulle brinna. Två stycken övningar, det är 2% av antalet förolyckade per år. Ett dödsfall är alltid högt, men sett till andra olyckor eller brott är statistiken rätt låg.

Att lära barn att simma är en självklar sak i Sverige och tack vare det ligger drunkningsolyckorna per år också på en väldigt låg procent. 135 stycken dog i drunkningsolyckor 2018. Det är alltså 0.0000135 av Sveriges befolkning. Jag är övertygad om att simskolorna har tagit oss till den låga siffran. Träning ger, som klyschan så sant hävdar, färdighet. Simskolor brukar vi ägna mer tid än 2 % av dödsfallen eftersom vi kommer i kontakt med vatten betydligt oftare än vi kommer i kontakt med eld. Den logiken håller.

Hur är det då med sexuella övergrepp? Ja nu blir det dyster läsning här. Enligt WHO så drabbas ett av fem barn av sexuella övergrepp. Slår man ut ett av fem på Sveriges befolkning så blir det 2 miljoner. Det är svårt att stycka upp det i hur många det är per år, men jag blev sexuellt utnyttjad varannan helg i åtta års tid av min barndom. Skulle man ta 2% av 2 miljoner offer blir det 40 000 tillfällen man skulle behöva ha integritetsövningar per år om man jämför med brandövningar. Gissa hur många lagstadgade lektioner i att upplysa barn om sexuella övergrepp vi har i Sverige? Svaret är noll. Inte en enda.

Hur ska ett barn kunna värja sig från elden utan en endaste brandövning? Hur ska ett barn njuta av bad med vänner utan en simlektion? Hur ska ett barn få en barndom fri från sexuella övergrepp utan att förstå vad hen blir utsatt för? Hur ska en vuxen förstå att saker är fel när ämnet är tabubelagt och något ”man inte pratar om”. Sunt förnuft kanske en annan svarar på det senare. Jo men en och annan pedofil saknar uppenbarligen det.

Jag efterlyser obligatorisk undervisning och integritetsövningar i skolor och förskolor. Långt innan sexualundervisningen börjar. Du kanske tycker det är för tidigt att lära barn att förstå vad sexuella övergrepp är och att det är fel. Men problemet är att pedofiler aldrig tycker att det är för tidigt att introducera sex till barn. Jag är övertygad om att vi kommer få ner statistiken till brandnivåerna bara vi börjar, nu. Och på tal om statistik så är det tyvärr rätt sensationellt att män höjer rösten mot brott som begås mot kvinnor. Men man kan förstå varför med tanke på de hån Morgan Alling fått från män senaste veckan då han gjorde det sensationella. Man kan spekulera i hur mycket antalet brott mot kvinnor skulle sjunka om alla män gjorde som Morgan.