Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Inför empatitest på partiledarna

Jag har hört att empati och förmågan att känna med andra människor sitter i något som kallas spegelneuroner i hjärnan. Det är de som gör att vi hajar till när vi ser att någon ramlar och vi nästan får ont själva.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Medlidande heter det. Psykopater däremot, de får inte ont och saknar tydligen dessa viktiga spegelneuroner. Misshandel och brist på anknytning under barndomen kan ge denna hjärnskada som bristen på spegelneuroner är. Däremot får de saker gjort och hamnar ofta på chefspositioner då de inte är rädda för att trampa på tår, de kan till och med mangla andras tår utan att höja på ögonbrynen. Effektivt? Möjligen. Mänskligt? Inte det minsta.

När jag ser att alltför många ledare i världen fattar beslut som visar brist på spegelneuroner så undrar jag om det inte borde införas ett empatitest innan man tillåter en person att bli beslutsfattare på olika nivåer. Den som tyckte det var ett bra beslut att ta bort LSS-stöd för funktionsvarierade barn och vuxna som inte kan leva utan dessa. Där borde man ha en rutinkontroll på beslutsfattarens spegelneuroner. Är verkligen allt som det ska bakom pannbenet hos samtliga som verkat för detta beslut? Kanske är det bara en empatinedsatt person med retorisk förmåga som gör att omgivningen gått med på omänskliga nedskärningar.

Det borde uppfinnas en apparat för att snabbt identifiera psykopater med inflytande i Sverige och världen. Jag tror världen skulle bli till det bättre då. Identifiera och avsätta dem från all möjlighet till inflytande över andra människor. Sätt dem istället på en kärleksfull institution där de lär sig empati. Alternativt inrätta en neurologisk operation där man kan placera spegelneuronsimplantat.

Lika lite som du skulle vilja att en som avskyr barn skulle vara barnvakt till dina, lika lite vill du ha en psykopat till chef, statsminister, eller minister överhuvudtaget. Det är rätt enkelt när man tänker på det. En person som inte bryr sig om människor ska inte leda människor.

Som retoriker är det ganska angeläget att prata om då psykopater är skickliga på att manipulera och charma sin omgivning. De kan hålla ett bra tal, och vinna ett helt val men det är på ledarens beslut som vi kan se huruvida hen är en psykopat.

Jag skulle vilja göra ett test på dem som vill skära ned på LSS-stöd. På dem som bestämmer straffskalan i Sverige där en pedofil som är dömd för grov våldtäkt på en tvååring får två år trots att återfallsrisken är 100%. Skiter de i att barn kommer att bli utsatta så fort han är ute igen? Test, även på de socialsekreterare som inte litar på barn som vågar berätta sanningen om en förälder som gör dem illa utan väljer att lita på en vältalig, men också mot barnet, elak förälder. Jag skulle göra test på samtliga partiledare i Sverige. Ska du leda ett helt land ska du inte kunna ha psykopatiska drag. På mina barns framtida partners. Allt för många faller för och lever i destruktiva relationer med dessa psykopater.

Min dotter Evelyn har en funktionsvariation som heter Williams syndrom. Det gör bland annat att hon har fler spegelneuroner än oss andra. Hon har ökat medlidande och känslighet samt kärlek till sina medmänniskor på ett i denna värld nästan naiv nivå. Det borde inte kallas en funktionsnedsättning utan en förmåga. Förra barnminister Åsa Regnér tycker att sådana som Evelyn ska vara utan LSS-stöd. Jag tycker vi ska jämföra Evelyns antal spegelneuroner med Åsas och sätta Evelyn på en beslutsfattande post. Ge henne LSS-stöd för att vara den sorts beslutsfattare världen behöver och kalla det inte en kostnad utan en investering i medmänsklighet.