Clas Ahlm, FOU-direktör i region Västerbotten och universitetslektor Mattias Forsell tror att immuntestet kan användas praktiskt i sjukvården inom några veckor.
Clas Ahlm, FOU-direktör i region Västerbotten och universitetslektor Mattias Forsell tror att immuntestet kan användas praktiskt i sjukvården inom några veckor. Bild: Johan Normark

Immuntest mot coronavirus utvecklat av svenska forskare

Svenska forskare har på rekordtid utvecklat ett antikroppstest för coronavirus. Testet kan få stor betydelse för personal inom sjukvården och inte minst för bedömning av immunitet i riskgrupperna. Forskarna tror att testet kan användas i vården inom några veckor.

ANNONS
|

Immuntest har på kort tid tagits fram i ett samarbete med forskare vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus.

Målet med testet är att få fram om en person har utvecklat antikroppar mot coronavirus.

Mattias Forsell, universitetslektor inom biomedicinsk laboratorievetenskap vid Umeå Universitet berättar:

– Specifika virusprotein som vi har producerat i en cellkultur används i testet för att upptäcka om en person har antikroppar mot SARS-Cov-2-viruset, alltså det som orsakar Covid-19, säger han.

LÄS MER:Gieseckes råd: Så kan Göteborg klara sig bättre än Stockholm

Inte tvärsäkert än

Det är dock för tidigt att med testet avgöra om någon är immun eller inte.

– Vi kan inte tvärsäkert slå fast och säga att det är så än, även om mycket talar för att det är så. Det vi kan mäta är utvecklingen av antikroppar och om det här viruset fungerar som de flesta andra virus gör, så blir man immun efter hand, säger Mattias Forsell.

ANNONS

Han beskriver testet som ett hantverk, en variant av en klassisk immunologisk metod för att mäta antivirala antikroppar i blodet som bygger på etablerad vetenskap.

– Det utnyttjar att kroppens immunförsvar utvecklar antikroppar mot virusprotein vid infektion och att dessa finns kvar i kroppen långt efter att själva viruset försvunnit.

LÄS MER:Anders Tegnell om Göteborg: "Släpp inte garden än"

Med stor sannolikhet blir personer som en gång varit infekterade av coronaviruset immuna mot återinfektion, åtminstone under viss tid, säger han och fortsätter:

– Genom att använda ett test som mäter om kroppens immunförsvar reagerat mot coronaviruset kan man därmed identifiera personer som är motståndskraftiga mot infektionen, säger Mattias Forsell.

Flera intresserade

Testet ska nu utvärderas och anpassas för klinisk användning vid Norrlands universitetssjukhus. Även vid andra sjukhus har man visat intresse för metoden.

LÄS MER:Snabbtest för covid-19 visar framgång i ny studie

I praktiken kan testet i framöver få stor betydelse inom vården för att få veta hur långt immunförsvaret utvecklats hos olika individer.

– Dels genom att testa personal inom hälso- och sjukvården som arbetar med patienter inom olika riskgrupper, dels genom att testa personer som befinner sig i en riskgrupp. Testet kan också användas för bedömning av immunitet bland befolkningen, säger Mattias Forsell.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Liknande forskning som den i Umeå görs på olika håll i världen.

ANNONS

– Det är en framgång att få till ett eget bra test i Sverige och inte vara beroende av andra. Vi håller på att utvärdera testet för kliniskt bruk och förhoppningsvis kan det börja användas inom några få veckor, säger Mattias Forsell.

LÄS MER:Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS