Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ilskan växer bland de boende i Lövgärdet

Dagen efter mordet i Lövgärdet är ilskan stor hos många som bor och arbetar i området. Flera ifrågasätter också hur samhället och myndigheter agerar.

Georgia Michailidou var strax efter klockan 09 på plats i Lövgärdets Centrum. Hon berättar hur hon hade ögonkontakt med den skjutne mannen i väntan på att ambulans och polis skulle anlända.

LÄS OCKSÅ: Man mördad i Göteborg - tre gärningsmän jagas

Georgia pratade med polis och SOS Alarm flera gånger. Instruktionerna på telefon var att inte försöka hjälpa mannen utan invänta sjukvårdspersonal.

– Min tanke var att lyfta ut honom, att försöka hjälpa honom men det fick vi inte.

 

"Ser man aldrig här" 

Många som GP pratar med i Lövgärdets Centrum undrar varför polis så sällan är på plats. Det behövs mer närvaro och övervakningskameror uppsatta på gatorna kring centrum, menar flera. Georgia Michailidou säger att den enda gången som polis finns i området är när något har hänt.

– Det här med poliser som patrullerar. Det ser man aldrig här. Det pratas om att satsa på polisen och ökade resurser i förorterna. Vad är det för snack? Det är det ingen som har märkt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Första dödsskjutningen i Göteborg 2017

Under torsdagen och fredagen har Ulf Boström, integrationspolis, varit på plats ute i Lövgärdet. Han möter många som är kritiska till hur polisen arbetar. 

– De här områdena behöver trygghet men det finns inte närvarande polis på plats. Vi kommer tvåa alltför ofta. Det innebär att det går åt många polistimmar för att utreda ett sådant här brott i efterhand. Tricket är att högsta polisledningen måste inse att vi behöver ha närvarande och synlig polis i området.

 

Borde finnas poliser stationerade

I stället borde det finnas poliser som är stationerade ute i områden som beskrivs som utsatta, menar Ulf Boström. Problemen handlar inte om enskilda poliser utan övergripande strukturer, enligt honom.

– Poliserna som arbetar här är välutbildade och duktiga men en organisation blir inte bättre än dess ledning. Oavsett om det handlar om polisen eller en klan. Allt är strukturer och har polisledningen bestämt att strukturen ska arbeta på ett visst sätt då är resultatet det som ni skriver om här i dag.

Hur bemöter du de som du träffar här och som är förbannade på att det finns för lite polisiär närvaro?

– Jag säger till dem att de har rätt. Givetvis. Men skyll inte på den där enskilde polisen som kommer hit. Man ska fundera på vad man menar med begreppet "polis". Polisen är en sak, högsta polisledningen något annat, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.